Βάρος γάτας ανά ηλικία: Ποιο είναι το ιδανικό;

Βάρος γάτας ανά ηλικία Ποιο είναι το ιδανικό;

Βάρος γάτας ανά ηλικία: ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσουμε έγκαιρα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του κατοικίδιου μας. Το βάρος που ζυγίζει το γατάκι μας, το έχει αποκτήσει ή διατηρήσει με τη λήψη τροφής. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το ερώτημα από τη κάλυψη της διατροφικής απαίτησης ανά ηλικία και όχι από το αποτέλεσμα, που είναι το ίδιο το βάρος. Αν η ανάλυση του βάρους γίνει ένα ηλικιακό ταξίδι με άξονα την πηγή σίτισης, τότε μόνο επόμενο θα είναι η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό διάγραμμα ανάπτυξης και ευχόμαστε να σας δημιουργήσει εικόνα και έμπνευση για όλα τα κοινά χρόνια με τη γατούλα σας. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι διαφοροποιούνται οι απαιτήσεις με τη ράτσα και εμπεριστατωμένη γνώμη παρέχει ο επόπτης του ζώου.

Βάρος γάτας – Πριν τον απογαλακτισμό

Το γατάκι ξεκινά ζυγίζοντας λιγότερο από 100 γραμμάρια. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα θα αυξάνει γρήγορα σε βάρος φθάνοντας έως και τα 500 γραμμάρια. Υπολογίζουμε ότι κάθε μήνα θα ανεβαίνει 100 γραμμάρια. Σε αυτήν την ηλικία το μητρικό γάλα είναι ιδανική έως αναντικατάστατη πηγή τροφής. Είναι πλούσιο θερμιδικά και καλύπτει πολύπλευρα τις ανάγκες του. Αν σας έτυχε να αναλάβετε ευθύνες τροφού από αυτόν τον μήνα της ζωής του ζώου, διατίθενται ειδικές τροφές ως υποκατάστατα του θηλασμού.

Βάρος γάτας – Πριν τον πλήρη απογαλακτισμό

Στον 2ο μήνα της ζωής του, το γατάκι είναι πια 1 κιλό. Σε αυτόν το μήνα έχει ξεκινήσει ο απογαλακτισμός του. Θα συνεχίσει να θηλάζει, όμως, μπορεί να λαμβάνει συνδυαστικά υγρή τροφή. Οικονομική λύση είναι η μουλιασμένη ξηρά τροφή, η οποία ίσως δυσκολέψει το γατάκι τόσο στη χώνεψη, όσο και στην κατάποση. Σε κάθε περίπτωση, η τροφή πρέπει να το καλύπτει σε πρωτεϊνικές ανάγκες, να είναι πλούσια σε λιπαρά και θρεπτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Υπάρχουν σειρές kitten από όλες τις αναγνωρισμένες εταιρίες τροφών.

Βάρος γάτας – Μετά τον πλήρη απογαλακτισμό

Το γατάκι των 4 μηνών ζυγίζει λιγότερο από 2 κιλά. Θα τρέφεται πλέον εξ ολοκλήρου με υγρή τροφή. Σε αυτήν την ηλικία μπορεί γίνει μετάβαση σε ξηρά τροφή, διότι έχουν βγει τα νεογιλά δόντια. Εντούτοις, η υγρή τροφή είναι υψηλή σε θερμιδική αξία, πολύ θρεπτική και δεν θα πρέπει να βγει από τις διατροφικές επιλογές της γατούλας.

Βάρος γάτας – Μετά τη στείρωση

Από τον 8ο μήνα μέχρι και την ηλικία των 10 μηνών είναι η περίοδος που οι κατοικίδιες γάτες στειρώνονται. Η στείρωση θα αλλάξει το σώμα και τη μεταβολική ικανότητα της γάτας. Οι στειρωμένες γάτες πεινούν συχνότερα και εμφανίζουν μειωμένη κινητικότητα. Ενώ η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κοντά στο 1ο έτος, τώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να απορρυθμιστεί το βάρος της γάτας. Ας συνεχίσετε με τις ίδιες διατροφικές αξίες, ελέγχοντας την ποσότητα της τροφής. Υπάρχουν sterilised σειρές τροφών, που καλύπτουν τις ανάγκες μιας στειρωμένης γάτας με χαμηλές περιεκτικότητες ασβεστίου και μαγνησίου. Τα τελευταία είναι υπεύθυνα για λίθους στο ουροποιητικό, συνεπώς πρέπει να είναι ελεγχόμενα. Σε αυτό το στάδιο της ζωής και πάντα κατόπιν συμφωνίας του κτηνίατρου, εισάγουμε στη διατροφή κροκέτες οδοντικής υγιεινής. Κοντά στην περιποίηση της οδοντοστοιχίας, παρέχουμε έμμεσα θρεπτικά στοιχεία και δίνουμε ασχολία στη νεαρή γατούλα.

Ενήλικη γάτα

Η γάτα έχει πάρει την ενήλική της μορφή και θα ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Κατόπιν της στειρώσεως παρέχουμε sterilised τροφή για όλη τη ζωή της. Επιλέγουμε ποικιλία τροφών, υγρής ή ξηρής μορφής και δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά τις διάφορες μάρκες του εμπορίου. Ο κτηνίατρος θα μπορέσει εξειδικευμένα και ορθά να μας κατευθύνει την επιλογή ως προς τον συνδυασμό για τη δική μας γατούλα. Αν ξεφύγουμε θερμιδικά όσο είναι ακόμη στην ανάπτυξη δεν καταφεύγουμε σε διαίτα. Φυσιολογικά, η γάτα θα συνέχιζε να παίρνει βάρος και στην ενήλικη ζωή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη βοηθήσουμε να διατηρήσει σταθερά τα κιλά της έως ότου ισοσκελιστούν από την ανάπτυξή της. Στην περίπτωση που η ενήλικη γάτα μας δεν είναι στειρωμένη, επιλέγουμε κάποια adult σειρά τροφής.

Καλοζωισμένη υπερήλικας

Μετά από όλη την περιποίηση έφθασε στην τρίτη της ηλικία. Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι μια μεγάλη γάτα έχει μικρότερες διατροφικές απαιτήσεις. Αυτό ίσως ισχύει σε ποσότητα, αλλά όχι σε ποιότητα. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μείωση στην ποσότητα, θα ήταν επιβλαβής για την υγεία της. Παρέχουμε τροφή ικανή να τη χορτάσει, φροντίζοντας να είναι υψηλή σε λιπαρά οξέα για τη διατήρηση του βάρους. Τα αμινοξέα μπορούν να είναι χαμηλότερα και ο φωσφόρος περιορισμένος μιας και μειώνεται σε αυτήν την ηλικία η απορρόφησή τους. Οι υγρές ζωϊκές τροφές είναι εύπεπτες και καλύπτουν τις παραπάνω απαιτήσεις.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Βάρος γάτας ανά ηλικία: Ποιο είναι το ιδανικό»
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε