Catnip: Όσα πρέπει να ξέρετε για το βότανο που λατρεύουν οι γάτες

catnip

Εάν είστε ιδιοκτήτης γάτας, σίγουρα ξέρετε πόσο ικανοποιητικό είναι να βλέπετε το γατάκι σας ευτυχισμένο. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να του δώσετε το λεγόμενο catnip. Λίγο από το φυσικό αυτό βότανο σε ένα παιχνίδι ή στο κρεβάτι της, και το παιχνιδιάρικο πνεύμα της γάτας σας θα αναζωογονηθεί, θα την κάνει να χαρεί και χαλαρώσει. Τι ακριβώς είναι όμως το catnip και γιατί το λατρεύουν οι γάτες; Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το catnip.

Τι είναι το catnip;

Το catnip – επιστημονική ονομασία Nepeta cataria –, γνωστό και ως μαγιοβότανο, είναι ένα συνηθισμένο βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Το φυτό καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και στη Βόρεια Αμερική και έχει ανοιχτοπράσινα φύλλα και άνθη που θυμίζουν λεβάντα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για τσάι, ενώ τα άνθη του μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν τον βήχα.

catnip

Πώς επηρεάζει τις γάτες;

Το catnip περιέχει ένα ενεργό συστατικό, ένα αιθέριο έλαιο που ονομάζεται νεπεταλακτόνη. Όταν η γάτα σας παίζει με το βότανο, το έλαιο εισέρχεται στον οργανισμό της μέσα από τη μύτη ή το στόμα και  συνδέεται με υποδοχείς που διεγείρουν τον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου. Ο οσφρητικός βολβός ενεργοποιεί την αμυγδαλή, μια περιοχή του μεσαίου τμήματος του εγκεφάλου, η οποία κάνει τη γάτα να ανταποκρίνεται συναισθηματικά.

Περίπου το 75% των γατών είναι επιρρεπείς στην νεπεταλακτόνη, ωστόσο – επειδή ο δρόμος της ουσίας για τον εγκέφαλο είναι εν μέρη ορμονικός – οι περισσότερες γάτες μπορεί να μην έχουν κάποια αντίδραση στο catnip μέχρι να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα, περίπου δηλαδή, στους 6 μήνες ζωής τους. 

Πώς ανταποκρίνονται οι γάτες στο catnip

Οι γάτες συνήθως γλύφουν, τρίβουν, ξύνουν και παίζουν με το μαγιοβότανο. Ανάλογα με τον χαρακτήρα της γάτας και την ποσότητα που θα καταναλώσει, θα τη δείτε είτε πολύ ενθουσιασμένη, είτε πολύ χαλαρή! Οι γάτες που ανταποκρίνονται στην ουσία αυτή θα χοροπηδούν τριγύρω χαρούμενες, θα τρίβουν ή θα κουνούν το κεφάλι τους ή ακόμη και θα νιαουρίζουν, ή θα τεντώνονται και θα χαλαρώνουν. Η επίδραση του catnip είναι πολύ σύντομη και διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. 

Είναι ασφαλές;

Το catnip είναι ασφαλές και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της γάτας σας, ακόμη και αν εκείνη είναι σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρόλο που το catnip δεν είναι τοξικό για τις γάτες, έχετε στο νου σας να το προσφέρετε σε μικρές ποσότητες, καθώς μόνο λίγο από το βότανο είναι αρκετό για να προκαλέσει το απαραίτητο ερέθισμα. Αν η γάτα σας καταναλώσει μεγάλη δόση από το βότανο, υπάρχει πιθανότητα να της προκαλέσει διάρροια και ζαλάδα ή εμετό. 

Πώς να δώσω catnip στη γάτα μου;

To catnip θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, αποξηραμένο, φρέσκο, σε σπρέι, ή ενσωματωμένο σε κάποιο παιχνίδι για γάτες. Αν το προσφέρετε στη γάτα σας για πρώτη φορά, πειραματιστείτε με διάφορες μορφές του βοτάνου για να δείτε ποιο της αρέσει περισσότερο. Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους εισαγωγής του catnip είναι:

  • Φρέσκο catnip: Αυτή είναι η πιο δραστική μορφή του μαγιοβότανου. Μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ή ακόμη και να το καλλιεργήσετε εσείς οι ίδιοι! Για να το δώσετε στη γάτα σας, αφήστε μια μικρή ποσότητα από φρέσκα φύλλα στο πάτωμα για να παίξει μαζί τους.
  • Αποξηραμένο catnip: Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή του βοτάνου. Μπορείτε να σκορπίσετε αποξηραμένο catnip στα παιχνίδια της γάτας σας, στο μέρος που κοιμάται ή ακόμη και στο πάτωμα.
  • Catnip σε σπρέι: Επιλέξτε ένα σπρέι με μαγιοβότανο, το οποίο μπορείτε να το ψεκάσετε στα σημεία που κοιμάται ή που της αρέσει να ξεκουράζεται, να ψεκάσετε το ονυχοδρόμιό της ή ακόμη και έπιπλα του σπιτιού.
  • Παιχνίδια με catnip: Υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια ή ονυχοδρόμια για γάτες τα οποία είναι εμποτισμένα με το βότανο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να το προσφέρετε στη γάτα σας και, ακόμη και αν η μυρωδιά του εξασθενίσει με τον καιρό, μπορείτε να την ανανεώνετε ψεκάζοντας τα παιχνίδια με το σπρέι που προαναφέραμε.
  • Λιχουδιές με catnip: Δώστε στη γάτα σας λιχουδιές οι οποίες περιέχουν catnip. Μπορείτε να τις βρείτε έτοιμες σε διάφορα petshop. Έτσι ή γάτα σας θα το καταναλώσει απευθείας με το φαγητό της.

Catnip: Το βότανο που θα κάνει το γατάκι σας χαρούμενο

Το catnip αποτελεί, λοιπόν, ένα απόλυτα ασφαλές φυσικό βότανο, το οποίο διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου των γατών που ονομάζεται αμυγδαλή, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αίσθηση χαράς και χαλαρότητας στους μικρούς μας τριχωτούς φίλους. Μπορείτε να το δώσετε στη γάτα σας ατόφιο – φρέσκο ή αποξηραμένο – ή να αγοράσετε τροφές και παιχνίδια που το έχουν ενσωματωμένο.

Στο Just4Pets θα βρείτε μία πληθώρα προϊόντων με catnip, αλλά και πολλά ακόμη είδη για το γατάκι σας! Από παιχνίδια, μέχρι τροφές και κρεβατάκια, προμηθευτείτε τα καλύτερα προϊόντα από επώνυμα brands και επωφεληθείτε από loyalty προνόμια και προνομιακές τιμές.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Catnip: Όσα πρέπει να ξέρετε για το βότανο που λατρεύουν οι γάτες»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε