Ψάρια ενυδρείου: Ποια είναι τα κατάλληλα;

psaria-enidriou

Ένα ενυδρείο στο σπίτι με χρωματιστά ψάρια, τα οποία σας χαρίζουν καθημερινά έναν όμορφο, ρευστό χορό κινήσεων, μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο σας σε έναν μαγευτικό θαλάσσιο βυθό. Αν έχετε αποφασίσει λοιπόν να προσθέσετε στο σπίτι σας ένα ενυδρείο, η επιλογή των κατάλληλων ψαριών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Με μία πληθώρα επιλογών σε ψάρια ενυδρείου, το να καταλήξετε σε εκείνα που είναι όμορφα και παράλληλα εύκολο να τα συντηρήσετε, συχνά αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι τα κατάλληλα ψάρια ενυδρείου που θα σας βοηθήσουν να στήσετε μία γοητευτική θαλάσσια γωνιά.

Ζωοτόκα και Ωοτόκα ψάρια

Πριν δούμε ποια είναι τα κατάλληλα ψάρια για το ενυδρείο σας είναι σημαντικό να δούμε τις αναπαραγωγικές κατηγορίες τους. Γνωρίζοντας το πώς αναπαράγονται τα ψάρια θα σας βοηθήσει στη σωστή φροντίδα τους και στην εκτροφή τους. Τα ψάρια λοιπόν χωρίζονται σε ζωοτόκα και ωοτόκα με βάση τον τρόπο που αναπαράγονται. Οι δύο διαφορετικές κατηγορίες χρειάζονται και διαφορετικές συνθήκες νερού για να ευδοκιμήσουν, γι’ αυτό συνιστούμε να δημιουργήσετε την κοινότητα του ενυδρείου σας με ψάρια από τις ίδιες αναπαραγωγικές κατηγορίες.

Τα ζωοτόκα ψάρια – όπως τα guppies, τα mollies και οι ξιφοφόροι – γεννούν πλήρως σχηματισμένα μικρά ψαράκια, αντί για αυγά. Αυτή η αναπαραγωγική μέθοδος τα καθιστά ευκολότερα στην φροντίδα τους, καθώς μπορούν αμέσως να φροντίσουν τα μικρά τους, ενώ τα νεογέννητα μπορούν να κολυμπήσουν και να κρυφτούν από τα άλλα ψάρια. Τα ζωοτόκα ψάρια στην πλειοψηφία τους προτιμούν βασικό προς ελαφρώς αλκαλικό νερό με τιμές pH από 7 έως 8,5 και θερμοκρασία από 18 έως 28οC, που σημαίνει ότι το νερό της βρύσης με μερικές προσαρμογές είναι κατάλληλο για έναν πληθυσμό ζωοτόκων.

Τα ωοτόκα ψάρια – όπως τα tetra, τα αγγελόψαρα και οι κιχλίδες – γεννούν αυγά τα οποία στη συνέχεια εκκολάπτουν. Αυτή η αναπαραγωγική μέθοδος απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα, όπως την τοποθέτηση ειδικής γεννήστρας στο ενυδρείο, προκειμένου να προστατευτούν τα αυγά από τα υπόλοιπα ψάρια. Τα ωοτόκα ψάρια ευδοκιμούν συνήθως σε νερό με όξινο pH, σε τιμές 5 έως 7 και σε θερμοκρασία 20-27°C.

5 ζωοτόκα ψάρια για το ενυδρείο σας 

Guppy (Poecilia reticulata) 

 • Μέγεθος: Μικρό (3cm στα αρσενικά και 6cm στα θηλυκά)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό
 • Παράμετροι νερού: Ελαφρώς αλκαλικό νερό, pH0-8.5, θερμοκρασία 18ο – 26ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Τα guppies είναι γνωστά για τα συναρπαστικά τους χρώματα, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά στους χομπίστες. Επιπλέον, προτείνονται για τους «αρχάριους» των ενυδρείων, καθώς είναι εύκολο να αναπαραχθούν και να συντηρηθούν. Είναι ψάρια που γεννούν εύκολα, έχουν υψηλή προσαρμοστικότητα και όχι απαιτητικές διατροφικές ανάγκες. Λατρεύουν τα φυτά, κυρίως γιατί τους παρέχουν τις απαραίτητες κρυψώνες για τα μικρά τους. Επιλέξτε τα και θα προσθέσουν μία χρωματιστή και ζωντανή κίνηση στο ενυδρείο σας!

Molly (Poecilia sphenops)  

 • Μέγεθος: Μικρό (8-13cm)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό και δραστήριο
 • Παράμετροι νερού: Aλκαλικό νερό, pH 7.0-8.5, θερμοκρασία 24ο – 28ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Mollies, αγαπητά ψαράκια από έμπειρους και νέους χομπίστες! Χαρακτηρίζονται για τα υπέροχα χρώματά τους, που βγαίνουν σε διάφορους συνδυασμούς, όλοι εξίσου εντυπωσιακοί! Λατρεύουν το κολύμπι και την εξερεύνηση του χώρου και είναι δραστήρια, γι’ αυτό θα τους αρέσει αν τοποθετήσετε φυτά και άλλα αξεσουάρ ενυδρείου. Τα mollies έχουν επίσης επίπεδα στόματα και τους αρέσει να καθαρίζουν τις επιφάνειες από την άλγη, κάτι το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο.

 

Ξιφοφόρος (Xiphophorus hellerii)

 • Μέγεθος: Μικρό (10-16cm)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό
 • Παράμετροι νερού: Aλκαλικό νερό, pH 7.0-8.0, θερμοκρασία 21ο – 28ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Ο ξιφοφόρος, που έχει ονομαστεί έτσι από τη μυτερή ουρά του, είναι από τα δημοφιλέστερα ζωοτόκα ψάρια ενυδρείου, κυρίως λόγω της καλής προσαρμοστικότητας, των έντονων χρωμάτων και του φιλικού του χαρακτήρα. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και είναι ένα ψάρι που, αν και προτιμά ελαφρώς αλκαλικό νερό, μπορεί να ζήσει και σε ουδέτερο pH. Όπως και με τα υπόλοιπα ζωοτόκα, η αναπαραγωγή και οι διατροφικές του συνήθειες είναι εύκολες και όχι απαιτητικές.

 

Platy (Xiphophorus maculatus) 

 • Μέγεθος: Μικρό (5-7cm)
 • Χαρακτήρας: Κοινωνικό
 • Παράμετροι νερού: Aλκαλικό νερό, pH 6.5–8.5, θερμοκρασία 22ο – 26ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Το platy πολλές φορές χαρακτηρίζεται και ως «κουτάβι του νερού» λόγω του κοινωνικού και δραστήριου χαρακτήρα του. Αυτά τα χαριτωμένα ψαράκια βγαίνουν σε μία ποικιλία από εντυπωσιακά χρώματα και τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά με τα υπόλοιπα ζωοτόκα, όπως τα guppies και τα mollies. Νιώθουν άνετα με τα φυτά και θέλουν αρκετό χώρο για κολύμπι. Πολλές φορές θα τα δείτε στο κέντρο του ενυδρείου να παρακαλούν για φαγητό! 

 

Humpbacked Limia (Limia nigrofasciata) 

 • Μέγεθος: Μικρό (5cm)
 • Χαρακτήρας: Κοινωνικό
 • Παράμετροι νερού: Aλκαλικό νερό, pH 7– 8.0, θερμοκρασία 22ο – 26ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Το όνομα αυτού του ψαριού από την Αϊτή μεταφράζεται ως «καμπούρα limia», από τη μορφή καμπούρας που φαίνεται να παίρνει η πλάτη του! Αν και δεν είναι τόσο χρωματιστή όσο τα υπόλοιπα ζωοτόκα, η limia είναι εξίσου φιλική με τα άλλα ψάρια και εύκολη στην φροντίδα της. Διαθέτει ένα αχνό κίτρινο χρώμα με ελαφρώς γυαλιστερά πτερύγια.

 

5 ωοτόκα ψάρια για το ενυδρείο σας  

Tetras (Limia nigrofasciata) 

 • Μέγεθος: Μικρό (5cm)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό
 • Παράμετροι νερού: Ελαφρώς όξινο νερό, pH 5.0 – 7.0, θερμοκρασία 20ο – 24ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Από τα δημοφιλέστερα ψάρια ενυδρείου, λόγω του εντυπωσιακού νέον χρώμα του, το neon tetra είναι ένα μικρό ψάρι που ξεχωρίζει λόγω των έντονων μπλε και κόκκινων γραμμών του. Είναι γνωστά ως ψάρια κοπαδιού, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε αρκετά μαζί στο ενυδρείο σας. Αν και φιλικά με τα υπόλοιπα ψάρια και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά στη διατροφή τους, είναι ευαίσθητα στις συνθήκες του νερού. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε τακτικά τις παραμέτρους του νερού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

psaria-enidriou

Αγγελόψαρο (Pterophyllum scalare)  

 • Μέγεθος: Μικρομεσαίο (12-15cm)
 • Χαρακτήρας: Γενικότερα φιλικό
 • Παράμετροι νερού: Ελαφρώς όξινο νερό, pH 6.5 – 7.0, θερμοκρασία 24ο – 26ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Το αγγελόψαρο ανήκει στην οικογένεια της κιχλίδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους χομπίστες. Τα αγγελόψαρα έχουν εντυπωσιακά, μακριά πτερύγια, όμορφα χρώματα και ενδιαφέρον χαρακτήρα, ενώ είναι σχετικά εύκολα στην φροντίδα τους. Είναι σε γενικές γραμμές φιλικά με τα άλλα ψάρια, ωστόσο αποφύγετε να τα τοποθετήσετε μαζί με όμοια του είδους τους ή με περισσότερο ενεργητικά ψάρια, καθώς τείνουν να γίνονται επιθετικά για τη διεκδίκηση του εδάφους τους.

 

Γατόψαρα ενυδρείου (Corydoras)

 • Μέγεθος: Μικρό (5-7cm)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό
 • Παράμετροι νερού: Ουδέτερο νερό, pH 6.0-7.0, θερμοκρασία 24ο – 28ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Το λεγόμενο γατόψαρο του ενυδρείου θα αποτελέσει τον ανιχνευτή της μικρής σας κοινότητας! Πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο και φιλικό ψάρι, το οποίο επίσης κινείται σε κοπάδι, αλλά μένει στο βυθό, καθώς του αρέσει να εξερευνεί την άμμο και τις πέτρες. Υπάρχουν διάφορα είδη με παραλλαγές στα χώματα, με τα πιο γνωστά και δημοφιλή στους ενυδρειόφιλους να είναι τα καφέ γατόψαρα Corydoras Aeneus και τα λευκά Corydoras Albino.

 

Γκουράμι Νάνος (Trichogaster lalius)  

 • Μέγεθος: Μικρό (8cm)
 • Χαρακτήρας: Ειρηνικό
 • Παράμετροι νερού: Ουδέτερο νερό, pH 6.0-7.5, θερμοκρασία 22ο – 28ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Το Γκουράμι Νάνος προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία και είναι ιδανικό για το ενυδρείο σας, αφού είναι πολύ εντυπωσιακό και αρκετά φιλικό ψάρι. Διατίθεται σε μία ποικιλία πολύ όμορφων χρωμάτων, όπως έντονο μπλε, πορτοκαλί και χρυσό, και τα πηγαίνει καλά με τα υπόλοιπα ψάρια. Ωστόσο, τα αρσενικά του ίδιου είδους τείνουν να γίνονται επιθετικά μεταξύ τους, γι’ αυτό συνιστούμε να μην τα τοποθετήσετε μαζί. Μην σας παραξενέψει αν τα δείτε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να αναπνέουν οξυγόνο, αφού θεωρούνται ψάρια λαβυρίνθου και το όνομά τους – κυριολεκτικά – σημαίνει «ένα ψάρι που βγάζει τη μύτη του έξω από το νερό»!

 

Ψάρι μονομάχος (Betta splendens 

 • Μέγεθος: Μικρό (5-7cm)
 • Χαρακτήρας: Δραστήριο και ελαφρώς επιθετικό
 • Παράμετροι νερού: Ουδέτερο νερό, pH 7.0, θερμοκρασία 24ο – 28ο C.
 • Γενικές πληροφορίες: Ο μονομάχος είναι από τα πιο εντυπωσιακά ψάρια ενυδρείου, αφού διακρίνεται για τα έντονα χρώματα και τα μακριά, επιβλητικά του πτερύγια. Είναι αρκετά δραστήριο ψάρι και του αρέσει να εξερευνά το ενυδρείο, ωστόσο θέλει προσοχή να μην τοποθετείται με άλλα αρσενικά ή με άλλα δραστήρια ψάρια που τσιμπάνε, καθώς είναι επίσης αρκετά κτητικός ως προς την περιοχή του και μπορεί να γίνει επιθετικός. Με τα μικρά, ήσυχα ψάρια, ωστόσο, συμβιώνει ειρηνικά. 

psaria-enidriou

Ψάρια ενυδρείου: Δημιουργήστε έναν μοναδικό μικρόκοσμο 

Ένα ενυδρείο αποτελεί έναν ιδιαίτερο κόσμο, ο οποίος το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει! Η ενασχόληση μαζί του όχι μόνο θα ομορφύνει τον χώρο σας, αλλά θα σας προσφέρει και ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης. Υπάρχουν αμέτρητα και διαφορετικά ψάρια ενυδρείου που μπορείτε να επιλέξετε για το νέο σας θαλάσσιο σύμπαν, αλλά σωστή και λάθος επιλογή δεν υπάρχει. Είναι όλα εξίσου μοναδικά, εξίσου όμορφα και η τελική σύνθεση των ψαριών θα εξαρτηθεί κυρίως από τις προτιμήσεις σας!

Ό,τι και αν επιλέξετε, φροντίστε να έχετε πάντα υπόψη τις ανάγκες του κάθε είδους, τόσο σε συμβίωση με άλλα ψάρια όσο και σε συνθήκες νερού, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα έχουν το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο θα ευδοκιμήσουν και θα αναπαραχθούν. Στο Just4Pets θα βρείτε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για να συνθέσετε το ενυδρείο σας: Από τον τεχνικό εξοπλισμό, μέχρι τη διακόσμηση και τις τροφές για τα ψάρια σας, σας περιμένει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων στις καλύτερες τιμές. 

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ψάρια ενυδρείου: Ποια είναι τα κατάλληλα»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε