Μικρά γατάκια & η συμπεριφορά τους

Μικρά γατάκια συμπεριφορά

Μικρά γατάκια και η συμπεριφορά τους, ένα θέμα που σίγουρα σε ενδιαφέρει, ειδικά αν έχεις μόλις υιοθετήσει το πρώτο σου. Ίσως, κάποια στιγμή να έχεις κι εσύ ακούσει στο ραδιόφωνο ένα παλιό αγαπημένο τραγούδι, το «ένας Τούρκος στο Παρίσι». Ένα στιχάκι του, γραμμένο από τον Ισαάκ Σούση και τραγουδισμένο από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα λέει: «συγχώρα με που γίνομαι μικρός· μα η ανάγκη να σε νιώσω είναι μεγάλη· μακριά σου νιαουρίζω μοναχός». Αν σε αυτό νιώθεις κι εσύ το νιαούρισμα μίας νεαρής γάτας που εκφράζει τις ανάγκες της, τότε συνέχισε να διαβάζεις!

Ο απογαλακτισμός από τη μητέρα επηρεάζει τη συμπεριφορά

Εφόσον οι αρχικές συνθήκες υιοθεσίας το επιτρέπουν, θα ήταν ωφέλιμος για την ψυχοσωματική κατάσταση του ζώου, ο πλήρης απογαλακτισμός του. Παρότι ο εκάστοτε οργανισμός έχει εξατομικευμένες προδιαγραφές, ενδείκνυται το διάστημα των δώδεκα εβδομάδων. Χάριν στο θρεπτικό μητρικό γάλα ενισχύεται με αντισώματα το ανοσοποιητικό και σημειώνεται ομαλότερη, ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Ο άκαιρος χωρισμός εκτός από την άμεση σωματική υγεία, επηρεάζει και τη συμπεριφορά που διαμορφώνει η μικρή γάτα. Η μητέρα θα της μεταδώσει ικανότητες και εξωστρέφεια, ενώ θα της διδάξει κανόνες υγιεινής, επιβίωσης και αλληλεπίδρασης με τον περίγυρο. Στα πλαίσια αυτά, κρίνεται σημαντική ως ερέθισμα για τη μελλοντική συμπεριφορά του νεαρού ζώου.

Μικρά γατάκια: Διαμορφώνοντας συναισθηματική ευφυία & ανεξάρτητο χαρακτήρα

Τα επίκτητα χαρίσματα έρχονται να δομηθούν στο στεγανό πλαίσιο των βασικών ενστίκτων. Προς μια ευκρινέστερη σκιαγράφηση του νεαρού τετράποδου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι εγγενείς καταβολές του. Έχει μία ιδιαίτερη συναισθηματική ευφυΐα, η οποία είναι καλλιεργήσιμη, όμως είναι νυκτόβιος κυνηγός και ανεξάρτητο. Χρειάζεται το δικό του χώρο. Ένας περιορισμένος με λιτή διακόσμηση, θα καταστεί ευκολότερα εξερευνήσιμος και θα γλιτώσει από τυχόν έξοδα τον ιδιοκτήτη. Θα πρέπει το μικρό γατάκι να απεκδυθεί το αίσθημα του φόβου, δημιουργημένο για να προστατεύεται από κινδύνους στη φύση. Επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η απόκτηση οικειότητας.

Πώς η περιποίηση του τριχώματος ηρεμεί τα μικρά γατάκια & τη συμπεριφορά τους

Η τακτική περιποίηση του τριχώματος και η καθολική υγιεινή αποτελούν τεχνική – κληρονομιά της μητέρας τους. Κάθε γάτα αφιερώνει αρκετό χρόνο στο γλείψιμο του τριχωτού, με αργές και στοχευμένες κινήσεις, χρησιμοποιώντας τη βιολογικά εξειδικευμένη τραχιά και στεγνή γλώσσα της. Για γατάκι διαμερίσματος, είναι εκδήλωση αποδιέγερσης· τη στιγμή που θα ήθελε να τρέξει, διοχετεύει την ενέργειά του σε αυτήν την επαναληπτική κίνηση, συνήθως κοιτώντας σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Όταν δεν είναι αφηρημένη κίνηση, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν διακοπές.

Μικρά γατάκια και διακυμάνσεις σε διάθεση και συμπεριφορά

Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία σε εποχικές διακυμάνσεις της διάθεσης. Θα έχει εκρηκτική ενέργεια σε θερμότερο καιρό, ενώ με το κρύο θα μοιάζει συνεσταλμένη. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μεταπτώσεις, όπως δεν θα υπάρχει πάντα η διάθεση για παιχνίδι. Οι δραστηριότητες – με αντικείμενα ή χωρίς – ενισχύουν το κυνηγετικό ένστικτο. Η παρουσία άλλης συνομίλικης γάτας θα δημιουργούσε ευχάριστη διάθεση, αίσθημα συντροφικότητας και χαριτολογώντας, συνέταιρο στο έγκλημα. Γνωρίζοντας το γατάκι, θα καταλάβετε τις συνήθειές του και δεδομένου ότι είναι μικρό υπάρχει το περιθώριο εκπαίδευσης για αρμονική συμβίωση.

 

Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για μικρά γατάκια

Οι συνήθειες που δημιουργούν τα μικρά γατάκια ίσως είναι λίγο κουραστικές έως επιζήμιες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έχουν διαφορετική φύση από την ανθρώπινη. Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, τηρούμενο σε σταθερή βάση, θα φανεί αποτελεσματικό. Τους αρέσει η συνήθεια, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και θα δώσει το πλεονέκτημα του συντονισμού στον εκπαιδευτή, ο οποίος καλό θα ήταν να είναι ένας. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το ζώο δεν συγκεντρώνεται για πολλή ώρα σε αυτήν την ηλικία κι ενώ μαθαίνει γρήγορα, δεν διαθέτει υπομονή. Η φυσιολογία της γάτας την καθιστά θηρευτή και θήραμα για αυτό με ευκολία μιμείται και είναι ευπροσάρμοστη. Για την εκπαίδευσή της επιλέγεται θετικό ερέθισμα για ό,τι επιθυμητό πράττει και αρνητικό ή η αδιαφορία για ό,τι ανεπιθύμητο. Στην ορθή χρήση της αμμοδόχου ή στην υποδοχή του ιδιοκτήτη κατά την είσοδο στο σπίτι, μια λιχουδιά είναι η καλύτερη επιβράβευση και εξασφαλίζει την επανάληψη της πράξεως. Η αποδοκιμασία ας εκτελεστεί λεκτικά· ο τόνος της φωνής και η απογοήτευση αρκούν για να καταλάβει το μήνυμα. Οι υποδείξεις ας δίνονται αργά, με λίγες λέξεις και διακριτές χειρονομίες. Η διάρκεια του παιχνιδιού τις απογευματινές ώρες είναι ένας καλός χρόνος ελέγχου επιτυχίας των μαθημάτων, ενώ θα εξαντλεί τη γατούλα· ο συνδυασμός με ένα γεύμα το βράδυ, θα την κρατήσει ήσυχη τις νυχτερινές ώρες.

Αποδοχή

Αποδέχομαι τον μικρό μου φίλο, κάθε συγκατοίκηση είναι δύσκολη. Η παιχνιδιάρικη αδιαφορία είναι αυτή που κάνει τους λάτρεις της γάτας, μαγεμένους ακόλουθους. Εκπαιδεύω τρυφερά και υπομονετικά το γατάκι – όπως ένα παιδί – για να κοινωνικοποιηθεί και να μπορεί να εκφραστεί χωρίς ακρότητες. Επιπλέον, έχω κατά νου ότι μπορεί, μοναδικώ τω τρόπω, να αφουγκραστεί τα συναισθήματα μου.


Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Μικρά γατάκια & η συμπεριφορά τους»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε