Ανακαλύπτοντας το θαυμαστό κόκκινο καναρίνι

κόκκινο καναρίνι

Στην πολύχρωμη παλέτα της φύσης, όπου κάθε απόχρωση αφηγείται μια ξεχωριστή ιστορία, υπάρχει ένα πλάσμα που ξεχωρίζει για το χρώμα του: Το κόκκινο καναρίνι. Το θαυμαστό αυτό πουλί έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές όσων λατρεύουν τα πτηνά και όχι άδικα, αφού με το κατακόκκινο χρώμα των φτερών του μοιάζει τόσο εξωτικό όσο και εντυπωσιακό. Αν θέλετε να γίνετε ιδιοκτήτες ενός πτηνού που να ξεχωρίζει, τότε το παρακάτω άρθρο θα σας πείσει για αυτό το μικρό, άλικο θαύμα της φύσης.

Προέλευση

Το κόκκινο καναρίνι έχει τις ίδιες ρίζες με το κλασικό, κίτρινο καναρίνι, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από το μέρος της προέλευσής του, τα Κανάρια Νησιά. Στην πραγματικότητα, τα Κανάρια Νησιά πήραν την ονομασία τους από τους σκύλους που κατοικούσαν στα νησιά και, συγκεκριμένα, από τη λατινική λέξη canis (σκύλος)! Το καναρίνι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο στη φυσιογνωμία του, εκτός από το τραγούδι του. Οι Ευρωπαίοι ερωτεύτηκαν το τραγούδι των καναρινιών και άρχισαν να τα εισάγουν στις υπόλοιπες χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 1500, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό που εξελίχθηκε ως ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια πτηνά.

Χαρακτηριστικά

Το κόκκινο χρώμα του καναρινιού προέρχεται από έναν συγκεκριμένο τρόπο εκτροφής που ονομάζεται «color feeding». Ο συγκεκριμένος τρόπος εκτροφής περιλαμβάνει τη σίτιση με τροφές που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε χρωστικές ουσίες, τα καροτενοειδή τρόφιμα δηλαδή. Μερικά από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, τα οποία εισάγονται στον οργανισμό των καναρινιών μέσα από την τροφή τους και στοχεύουν να ενισχύσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Πέρα από το εκθαμβωτικό χρώμα του, το κόκκινο καναρίνι μαγεύει τους θεατές και με τα μελωδικά τραγούδια του. Όπως και με το κλασικό καναρίνι, τα αρσενικά κελαηδάνε περισσότερο από τα θηλυκά με ένα μελωδικό κελάϊδισμα, ενώ δεν είναι τόσο θορυβώδη όσο τα υπόλοιπα κατοικίδια πτηνά.

Προσωπικότητα

Τα καναρίνια απολαμβάνουν να είναι μαζί με ανθρώπους, ωστόσο δεν εκτιμούν την υπερβολική επαφή και το πολύ κράτημα, όπως κάνουν οι παπαγάλοι. Το κόκκινο καναρίνι, όπως και όλα του είδους, είναι ευφυή πουλιά και πολλοί ιδιοκτήτες τα εκπαιδεύουν να κάθονται στα χέρια τους ή να πετούν γύρω στο χώρο και να μπαίνουν πίσω στο κλουβί τους.

Το κόκκινο καναρίνι μπορεί να συνυπάρξει τόσο μόνο του όσο και με άλλα καναρίνια ή μικρά πουλιά, ωστόσο αποφύγετε να τοποθετήσετε δύο αρσενικά στο ίδιο κλουβί γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν επιθετικά μεταξύ τους.

κόκκινο καναρίνι  

Φροντίδα

Διατροφή 

Προκειμένου να διατηρήσετε το φωτεινό κόκκινο χρώμα του, μπορείτε να προσφέρετε στο κόκκινο καναρίνι σας μία συγκεκριμένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως μούρα, καρότα, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, παντζάρια και γλυκοπατάτες. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να τα συνδυάσετε με ειδικές τροφές και σπόρους για καναρίνια.

Χώρος 

Τα καναρίνια είναι πουλιά που τους αρέσει να πετούν, οπότε φροντίστε να του παρέχετε ένα μεγάλο κλουβί, στο οποίο θα μπορεί να γυμνάζει τις φτερούγες του. Προτιμήστε κλουβιά από σύρμα αντί για ξύλινα ή bamboo, καθώς τα τελευταία είναι δυσκολότερο να καθαριστούν. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε να τοποθετήσετε στο κλουβί και στήλες στήριξης – τις λεγόμενες πατήθρες – , ώστε το κόκκινο καναρίνι σας να μπορεί να ξεκουράζεται και να γυμνάζει τα πόδια του. Τέλος, μην ξεχάσετε να καλύπτετε το κλουβί με ένα ύφασμα το βράδυ, αφού θα βοηθήσει το καναρίνι σας να ξεκουράζεται και να κοιμάται ακολουθώντας τις φυσικές συνθήκες της ημέρας/νύχτας.

Καθαριότητα 

Στα καναρίνια αρέσει το νερό και η καθαριότητα. Εκτός από την τακτική καθαριότητα του κλουβιού του, φροντίστε να τοποθετήσετε και ειδικά μπολ ή λεκάνες με νερό, ώστε να μπορεί να πλένεται ή να μουλιάζει σε αυτό.

Κόκκινο καναρίνι: Μία μελωδική άλικη νότα στο σπίτι σας

Το κόκκινο καναρίνι αναδεικνύεται ως ένα εντυπωσιακό, όμορφο πλάσμα μέσα από το φάσμα της φύσης, το οποίο θα μαγέψει όποιον συναναστραφεί μαζί του με το έντονο χρώμα του, το μικρό του μέγεθος και το μελωδικό του κελάηδισμα. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα πτηνό κατοικίδιο το οποίο να μην μοιάζει με τις πιο συνηθισμένες επιλογές πουλιών, αλλά να είναι εύκολο στη συντήρησή του, τότε το κόκκινο καναρίνι είναι η ιδανική επιλογή που σίγουρα θα αγαπήσετε!

Αν είστε ήδη ιδιοκτήτης αυτού του θαυμαστού κόκκινου πλάσματος ή αν ετοιμάζεστε να γίνετε, τότε το Just4Pets θα γίνει ο σύμμαχός σας στην ευημερία του κατοικίδιού σας. Στο eshop μας θα βρείτε ότι χρειάζεστε για να φροντίσετε το καναρίνι σας, όπως τροφές, βιταμίνες, αξεσουάρ και κλουβιά, προκειμένου να εξασφαλίσετε το κατάλληλο περιβάλλον για τον φτερωτό σας φίλο!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας το θαυμαστό κόκκινο καναρίνι»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε