Διάρροια σκύλου: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Διάρροια σκύλου

Η διάρροια σκύλου είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων κάποια στιγμή στην ζωή του μικρού φίλου τους. Καταλαβαίνοντας τις αιτίες και γνωρίζοντας τους τρόπους πρόληψης, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αισθανθεί καλύτερα και να αποτρέψετε μελλοντικά επεισόδια διάρροιας. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν διάρροια και τι μπορείτε να κάνετε σε τέτοια περιστατικά.

Τι είναι η διάρροια στους σκύλους; 

Η διάρροια είναι ασχημάτιστες ή υδαρείς εκκενώσεις, που συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες ή/και συχνότερα από το συνηθισμένο. Η διάρροια δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά κλινικό σημάδι διαφορετικών ασθενειών. Εάν σχετίζεται με μικρότερης σημασίας αιτίες (όπως αλλαγή διατροφής), τις περισσότερες φορές περνάει γρήγορα με μερικές απλές κινήσεις. Η διάρροια μπορεί ωστόσο να είναι αποτέλεσμα πιο σοβαρών ασθενειών, όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε σε εγρήγορση, ώστε να δράσετε άμεσα για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας και να αποφύγετε την πιθανότητα να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό.

Αιτίες που προκαλούν τη διάρροια σκύλου

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια στον σκύλο σας και κυμαίνονται από τη δυσπεψία έως και σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες είναι οι παρακάτω:

  1. Διατροφικές αλλαγές ή δύσπεπτο ξένο σώμα

Οι απότομες αλλαγές στη διατροφή ή η κατανάλωση ακατάλληλων τροφών μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι του σκύλου σας και να οδηγήσουν σε διάρροια. Οι σκύλοι είναι συχνά ευαίσθητοι σε λιπαρές τροφές, καθώς και σε τροφές που είναι τοξικές για αυτούς, όπως η σοκολάτα, τα κρεμμύδια και τα σταφύλια.

Επιπλέον, οι σκύλοι έχουν μια… γνωστή αγάπη για την κατανάλωση πραγμάτων που δεν ανήκουν στη δίαιτά τους! Από τη φύση τους ιχνηλάτες, μασουλάνε αντικείμενα όπως έπιπλα ή ρούχα, μπορεί να καταναλώσουν σκουπίδια στο δρόμο ή κάποιο άλλο ξένο σώμα που θα οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές. Η διάρροια είναι η αντίδραση του οργανισμού, ώστε να απαλλαγούν από τις τοξίνες και τα παθογόνα που μπορεί να περιέχει ένα τέτοιο ξένο σώμα.

  1. Λοιμώξεις και Παράσιτα

Βακτηριακές λοιμώξεις ή ιοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια στους σκύλους. Οι «συνήθεις ένοχοι» περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, τον παρβοϊό και τη λεγόμενη μόρβα. Αυτές οι λοιμώξεις συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως έμετο, πυρετό και λήθαργο. Ακόμη, τα εντερικά παράσιτα – όπως το Giardia, η ταινία ή άλλα σκουλήκια – είναι γνωστό ότι προκαλούν διάρροια στους σκύλους. Ορισμένα παράσιτα μπορεί να εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες ή κόκκοι στις εκκενώσεις του σκύλου σας.

  1. Στρες

Οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια που προκαλείται από το στρες, ειδικά αν συμβούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως η μετακόμιση σε νέο σπίτι, ένα ταξίδι ή ο χωρισμός από τον ιδιοκτήτη τους για παρατεταμένες περιόδους. Τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους, το σώμα αντιδρά στο στρες απελευθερώνοντας ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου.

  1. Εντερικά προβλήματα

Εάν η διάρροια του σκύλου σας διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες (είτε συνεχόμενα είτε κατά διαστήματα) και ειδικά εάν τα επεισόδια διάρροιας συνοδεύονται από έμετο και απώλεια όρεξης, η αιτία μπορεί να είναι η χρόνια φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Πρόκειται για μία πάθηση που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) – επίσης γνωστή ως χρόνια εντεροπάθεια (CE) – στην οποία η φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα παρεμβαίνει στην ικανότητά του να επεξεργάζεται τα τρόφιμα και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Η νόσος IBD σχετίζεται επίσης με τη διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου, με ορισμένους πληθυσμούς βακτηρίων να μεγαλώνουν πολύ και να αφαιρούν χώρο από τα «καλά» βακτήρια. Αυτή η ανισορροπία στο έντερο προκαλεί την απώλεια των ωφέλιμων βακτηρίων που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Διάρροια σκύλου

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια σκύλου

Παρακολουθήστε τον σκύλο σας

Παρακολουθήστε καλά τα συμπτώματα του σκύλου σας, όπως τη συχνότητα και τη σύσταση των εκκενώσεων, έχετε το νου σας για παρουσία αίματος ή βλέννας και τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως έμετο ή υπνηλία. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για τον κτηνίατρό σας, ώστε να προσδιορίσει την αιτία της διάρροιας.

Παρέχετε άφθονο νερό

Η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή. Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να πίνει συχνά νερό, για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Προσαρμόστε τη διατροφή του

Αλλάξτε προσωρινά σε μια ελαφριά διατροφή για να δώσετε στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας την ευκαιρία να ανακάμψει. Μία τέτοια δίαιτα συνήθως αποτελείται από βραστό κοτόπουλο και ρύζι ή ένα ήπιο διατροφικό πρόγραμμα που συνταγογραφείται από τον κτηνίατρό σας. Αποφύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σας λιχουδιές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επίσης, η νηστεία του σκύλου για 6 έως 12 ώρες μπορεί να δώσει στο έντερο την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Εάν η διάρροια του σκύλου σας επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες και παρατηρείτε πως συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα – επαναλαμβανόμενους εμετούς (περισσότερες από μία φορές), αυξημένη δίψα ή ούρηση, επιληπτικές κρίσεις, αίμα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο στις εκκενώσεις του – ή εάν υποψιάζεστε ότι έχει καταπιεί κάτι τοξικό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως, ώστε να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς να αποτρέψετε τη διάρροια σκύλου

Αν και ορισμένες περιπτώσεις διάρροιας σκύλου είναι αναπόφευκτες, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διάρροιας.

  • Διατηρείστε μία σταθερή διατροφή: Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής για τον σκύλο σας και αποφύγετε να κάνετε ξαφνικές αλλαγές. Όταν εισάγετε νέες τροφές, κάντε το σταδιακά, για να επιτρέψετε στο πεπτικό σύστημα του μικρού σας φίλου να προσαρμοστεί.
  • Κρατήστε μακριά τις τοξικές ουσίες: Προσπαθήστε να κρατάτε τοξικές τροφές, φυτά, οικιακές χημικές ουσίες ή άλλα επιβλαβή αντικείμενα μακριά από τον σκύλο σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να καταπιεί κάτι από αυτά κατά λάθος.
  • Φροντίστε την υγιεινή του: Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον διαβίωσης του σκύλου σας διατηρείται καθαρό και απαλλαγμένο από περιττώματα.
  • Μειώστε το στρες: Μηδενίστε τους στεσογόνους παράγοντες στη ζωή του σκύλου σας όσο το δυνατόν περισσότερο και δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα νιώθει άνετα και χαλαρός.

Διάρροια σκύλου: Μία συνηθισμένη αναταραχή για τους μικρούς μας φίλους

Η διάρροια του σκύλου μπορεί να αποτελέσει μία δυσάρεστη εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για τον τριχωτό φίλο σας, ωστόσο με τη σωστή γνώση και προληπτικά μέτρα, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση και να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ανακουφιστεί. Οι αιτίες της διάρροιας ποικίλουν – από τη διατροφή και το στρες, μέχρι σοβαρότερες παθήσεις – αλλά σε ήπιες περιπτώσεις, θα περάσει μόνη της μετά από κάποιες ώρες. Φυσικά, μην αμελείτε να ενημερώνετε και να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για τη σωστή καθοδήγηση.

Και μην ξεχνάτε, στο eshop του του Just4Pets θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να μεγαλώσετε έναν υγιή και χαρούμενο σκύλο! Ανακαλύψτε μία τεράστια ποικιλία από επώνυμα προϊόντα για τη διατροφή, την εκπαίδευση και την υγιεινή του, καθώς και παιχνίδια, αντιπαρασιτικά, κλουβάκια μεταφοράς και πολλά ακόμα!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Διάρροια σκύλου: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε