Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα;

Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα;

Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα; Αν διαθέτουμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε δικό μας, σίγουρα μας απασχολεί αυτό το ερώτημα. Η επιλογή ενός τέτοιου ψαριού του γλυκού νερού, όπως και του ενυδρείου που θα το φιλοξενήσει, στοχεύει στην δημιουργία ιδιαίτερης αισθητικής στο χώρο μας. Για να ξεκλειδώσουμε το δικαίωμα να μιλάμε για την ικανοποίηση που προσφέρουν τα χαριτωμένα αυτά ψαράκια, οφείλουμε να έχουμε λάβει γνώση για την ορθή περιποίησή τους. Αν παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον, θα αποκτήσουμε παρέα που θα μείνει κοντά μας για πολλά χρόνια.   

Τα χρυσόψαρα ζουν πολλά χρόνια με τη σωστή φροντίδα!
Το πόσο ζουν τα χρυσόψαρα εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσής τους. Στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως σε λίμνες και ρυάκια, φτάνουν ακόμα και τα 10 με 15 χρόνια ζωής. Ωστόσο,το χρόνο αυτόν μπορούμε να τον αυξήσουμε θεαματικά, αν τα μεγαλώσουμε προστατευμένα σε ενυδρείο, παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα.

Πόσο μεγαλώνουν σε μέγεθος τα χρυσόψαρα;
Τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν σε μέγεθος με βάση το περιβάλλον διαβίωσης. Το ελάχιστο προτεινόμενο μέγεθος για τη χωρητικότητα ενός ενυδρείου είναι τα 57 λίτρα. Σε αυτό το μέγεθος ενυδρείου, το χρυσόψαρο φτάνει τα 10 εκατοστά.  Το ίδιο ψάρι, σε μεγαλύτερα ενυδρεία μεγαλώνει έως τα 20 εκατοστά, ενώ σε βιότοπο τεχνητής λίμνης μπορεί ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Οι συνθήκες στέγασης των χρυσόψαρων
Το χρυσόψαρό μας θα ταιριάξει εύκολα στο νέο περιβάλλον του. Ανέχεται θερμοκρασιακές μεταβολές, αρκεί να είναι μικρές σε εύρος και διάρκεια. Βέβαια, προτιμούν το κρύο νερό των 18° – 23° C.  Επιβιώνουν χωρίς θερμαντικό μέσο ή φίλτρο, αρκεί να αλλάζουμε το νερό του ενυδρείου σε εβδομαδιαία βάση. Σε κάθε αλλαγή νερού,  προσθέτουμε το ένα τέταρτο του αρχικού όγκου νερού σε φρέσκο νερό. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι η οπτική διαύγεια του νερού δεν επιβεβαιώνει την καλή ποιότητά του. Συχνά, οι μεγάλες συγκεντρώσεις βλαπτικών συστατικών στο νερό της βρύσης, επηρεάζουν την υγεία του ψαριού. Συν τοις άλλοις, για την ανίχνευση τέτοιων κρίσιμων ουσιών στο νερό, υπάρχουν ειδικά τεστ. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούμε φίλτρα και αντλίες αέρα για την παροχή οξυγόνου. Έτσι, διατηρούμε την ποιότητα του νερού εντός των ευνοϊκών ορίων για το χρυσόψαρό μας, αυξάνοντας και το προσδόκιμο ζωής.

Ο ιδανικός βιότοπος για να ζουν τα χρυσόψαρα
Το πόσο θα ζήσει το χρυσόψαρό μας, θα εξαρτηθεί από το αν οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδανικές και μοιάζουν στη φύση. Δημιουργούμε φυσικό οικοσύστημα χρησιμοποιώντας χαλίκι για ενυδρεία ως υπόστρωμα στο βυθό. Αληθινά φυτά και κάλυμμα στο ενυδρείο, δημιουργούν μικροκλίμα πλούσιο σε οξυγόνο και μειώνουν την εξάτμιση, αντίστοιχα. Τέλος, κάποιος μικρός φωτισμός, θα μας προσέφερε οπτική ευχαρίστηση, όμως, δεν επιδρά στην ανάπτυξη και επιβίωση του ψαριού.  

Η προσαρμογή του χρυσόψαρου στο νέο ενυδρείο
Έχουμε, πλέον, δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες, για να υποδεχτούμε στο χώρο μας το ψαράκι. Προμηθευτήκαμε το χρυσόψαρό μας και θέλουμε να το μεταφέρουμε στο ενυδρείο.  Καταρχήν, η θερμοκρασιακή προσαρμογή είναι σημαντική. Στη συνέχεια, βυθίζουμε στο ενυδρείο τη σακούλα που μετέφερε το ψάρι, κρατώντας την κλειστή. Το χρυσόψαρο θα έχει συνηθίσει το νερό σε διάστημα 15 με 20 λεπτών. Τότε, ελευθερώνουμε τη σακούλα και επιτρέπουμε στο ψάρι να κολυμπήσει στο νέο του σπίτι.

Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα: Ο παράγοντας διατροφή
Για τη διατήρηση της υγείας του χρύσοψαρού μας, παρέχουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σίτισης. Είναι παμφάγα ψάρια, άρα μπορούν να τραφούν από πρωτεϊνούχες τροφές έως φρέσκα φύλλα λαχανικών. Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών φρέσκιες και κατεψυγμένες τροφές. Επιπλέον, μπορούμε να αγοράσουμε αποξηραμένες τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες σε ποικιλία μορφών (νιφάδες, κροκέτες, ταμπλέτες, κόκκους). Σε καθημερινή βάση, ταΐζουμε το χρυσόψαρό μας το πολύ 2 φορές. Ο κτηνίατρός θα μας συμβουλέψει σωστά για την κατάλληλη ποσότητα τροφής, την οποία χρειάζεται το χρύσοψαρό μας. Δεν ξεπερνούμε τη συνιστώμενη μερίδα, καθώς διατρέχει κίνδυνο το ψάρι. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζουμε την ποιότητα του νερού με την προσθήκη περισσότερων θρεπτικών συστατικών από αυτά που μπορεί να καταναλώσει το ψάρι.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε