Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού

Ποια είναι τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού; Βέβαια πριν να δώσουμε μια απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις. Το ανθρώπινο είδος διατηρεί με τα κυνηγόσκυλα, μια συντροφική σχέση πολυετούς διάρκειας. Ανάμεσα στους πρώτους οικόσιτους σκύλους, θα έβρισκε κανείς και όσους εκτρέφονταν και εκπαιδεύονταν για να συνδράμουν στο κυνήγι του φαγητού.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε πως ο όρος ‘κυνηγόσκυλα’, δεν αφορά μια και μόνο συγκεκριμένη ράτσα. Περιλαμβάνει μια πληθώρα από φυλές που προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους σε κυνηγετικές εξορμήσεις, ως φύλακες ή ως ζώα συντροφιάς. Κάθε σκύλος άλλωστε, θα αγαπήσει και θα δεθεί με τον ιδιοκτήτη του, ανεξαρτήτως… ιδιότητας ή ρόλου!

Έχοντας λοιπόν κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, να επισημάνουμε πως τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Πρέπει δηλαδή να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρωτίστως, κομβικό ρόλο σε αυτό παίζουν η καλή όσφρηση και η απαραίτητη οξυδέρκεια για τον εντοπισμό του λαγού. Εκτός αυτού, τα ικανά σκυλιά για το κυνήγι του λαγού, πρέπει να έχουν πολλή αντοχή και αστείρευτα αποθέματα ενέργειας.

Στο παρόν άρθρο, ετοιμάσαμε ένα μίνι αφιέρωμα στις κορυφαίες κυνηγετικές ράτσες σκύλων για κυνήγι λαγού.

Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού #1: Μπιγκλ (Beagle)

Τα Μπιγκλ είναι ίσως η πλέον κλασσική κυνηγετική ράτσα λαγών. Γνωστά για την ευφυΐα και την παιχνιδιάρικη διάθεση, είναι οι ιδανικοί σκύλοι για το κυνήγι μικρών θηραμάτων. Επιπλέον είναι γρήγοροι, ευκίνητοι και διαθέτουν μεγάλη αντοχή και υπομονή.

Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού #2: Ντάτσχουντ (Dachshund)

Αρκετοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας κοντόχοντρος σκύλος μπορεί να είναι καλό κυνηγόσκυλο. Ειδικά το κυνήγι λαγών απαιτεί μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα. Όμως η ράτσα αυτή, εκτρέφεται εδώ και 3 αιώνες για το κυνήγι μικρόσωμων ζώων, όπως οι λαγοί και οι ασβοί. Επιπλέον ο ζήλος, η ταχύτητα της σκέψης και η μεθοδικότητα κάνουν αυτή τη ράτσα να ξεχωρίζει.

Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού #3: Ελληνικός ιχνηλάτης (Greek harehound)

Θα τα συναντήσετε και με την ονομασία «λαγωνικά» και είναι… όνομα και πράγμα! Ολιγαρκείς και αφοσιωμένοι σκύλοι, ταχύτατοι στον καλπασμό με έντονο το κυνηγετικό ένστικτο και μεγάλη προσαρμοστικότητα σε κάθε μορφολογία εδάφους. Για αυτό τον λόγο είναι ιδανικός τόσο για την ιχνηλασία και την καταδίωξη λαγού, όσο και για το κυνήγι αγριόχοιρου μιας και το θάρρος περισσεύει!

Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού #4: Σβάιτσερ (Schwyzer)

Μια ράτσα με εξαιρετική προσαρμογή τόσο στο κυνήγι του βουνού όσο και στου κάμπου! Διαθέτει άριστη όσφρηση, μεγάλη υπομονή, θάρρος και αντοχές… μαραθωνοδρόμου! Επιπλέον, έχει πολύ δυνατό και χαρακτηριστικό γάβγισμα.

Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού #5: Αρτουά (Artois)

Αυτός ο ευγενής ιχνηλάτης από τη Γαλλία, είναι μυώδης, δυνατός και με πολύ γερή κράση και αντοχή. Εξαιρετικός κυνηγός για κάθε είδους θήραμα, το οποίο δύσκολα μπορεί να τον ξεγελάσει. Δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς, έχει όμως μεγάλη αντοχή σε μέτριες ταχύτητες και κυνηγάει με μεγάλη ευκολία, σ’ όλα τα εδάφη. Επιπλέον είναι στοργικός, προστατευτικός και φιλήσυχος.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Τα καλύτερα σκυλιά για κυνήγι λαγού»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο
Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε