Αγγλικό Σέττερ (English Setter): Ευγενής κυνηγός, πιστός φίλος!

Αγγλικό Σέττερ
Αγγλικό Σέττερ (English Setter), μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές φυλές σκύλων παγκοσμίως. Οι ρίζες της βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην Αγγλία, χώρα απ’ όπου πήρε το όνομά της. Μάλιστα, από τις συνιστώσες χώρες του ονοματίστηκαν και οι υπόλοιπες συγγενικές ποικιλίες όπως το Ιρλανδικό, το Ερυθρόλευκο Ιρλανδικό και το Γκόρντον (Σκωτία). Σε κάθε περίπτωση, θα προτιμηθεί από τους ιδιοκτήτες για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο φερμάρισμα, τη γνωστή ιχνηλατική τεχνική άγριων πτηνών. Ωστόσο, θα εκτιμηθεί από τους οικογενειάρχες ως πιστός και αξιαγάπητος σύντροφος.

Χαρακτηριστικά της φυλής

Το Αγγλικό Σέττερ είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους σκύλος με αθλητική φυσιολογία. Ιδιαίτερα γνωρίσματα της φυλής είναι τα πεσμένα αυτιά και το μακρύτριχο τρίχωμά. Είναι κυματιστό και απαντάται σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς με κυρίαρχο το λευκό. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να μπορεί να φέρει βούλες, να έχει ακανόνιστα σχήματα ή τριχωμία. Τα αρσενικά Αγγλικά Σέττερ στην ενήλική τους ζωή έχουν ύψος έως 68 εκατοστά. Τα θηλυκά ξεκινούν από τα 61 και φθάνουν έως τα 65 εκατοστά.

Ο χαρακτήρας του Αγγλικού Σέττερ

Ένας σκύλος που ανήκει στη φυλή «Αγγλικό Σέττερ» αποτελεί ιδανική παρέα για τα παιδιά. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει πολλή ενέργεια, την οποία και του αρέσει να ξοδεύει με παιχνίδι στη φύση. Είναι ευγενικός, εξωστρεφής και με πίστη ότι θα συνδεθεί με την οικογένειά του, όπως άλλωστε κάθε ζωντανό που θα εκτραφεί και θα φροντιστεί αναλόγως. Εκτός όμως από την εκλεπτυσμένη του συμπεριφορά και τη χαριτωμένη του μουσούδα, κρύβει μέσα του και ένα ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο. Έτσι, είναι αναμενόμενο να του εξάπτουν την περιέργεια περαστικά γατάκια ή πετούμενα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης του να τον έχει κατά νου όταν τον βγάζει βόλτα.

Αγγλικό Σέττερ και η εκπαίδευσή του

Για την εκπαίδευσή του το Αγγλικό Σέττερ θα χρειαστεί σαφείς εντολές και υπομονή. Αν και είναι ιδιαίτερα ευφυές, πεισμώνει εύκολα και μπορεί να σταματήσει να είναι συνεργάσιμο. Λόγω των ιδιαίτερων χαρισμάτων του, η  εκπαίδευση είναι σημαντική και προτείνεται να εκτελείται κατευθυνόμενη από ειδικό. Οι εκπαιδευτές γνωρίζουν πως να ξεπεράσουν τις ιδιοτροπίες της φυλής και να διατηρήσουν στοχευμένη την εκπαίδευση.

Φροντίδα του Αγγλικού Σέττερ

Η φυλή φαίνεται να προσβάλλεται από κώφωση και να έχει ευαίσθητο ισχίο, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί με δυσμορφίες. Ενίοτε εμφανίζει δυσπεψία σε συγκεκριμένες τροφές και ελαφριά δυσανεξία σε προϊόντα με γλουτένη. Η καλύτερη υγεία των αρθρώσεων εξασφαλίζεται από τη διατήρηση του βάρους του Αγγλικού Σέττερ σε φυσιολογικές τιμές. Για στειρωμένα σκυλιά είναι σημαντικότερος έλεγχος, αφού έχουν τάση να γίνουν υπέρβαρα. Ευτυχώς το Σέττερ διευκολύνει τον ιδιοκτήτη του με την εξαιρετικώς κινητική φύση του. Το κομψό μακρύ τρίχωμα χρειάζεται καθημερινή περιποίηση, ώστε να διατηρείται καθαρό από ακαθαρσίες και όποια πανδαισία παρέσυρε, καθώς απολάμβανε τη βόλτα του. Λόγω του ανοικτού χρώματος ίσως εμφανίσει ευαισθησία στο δέρμα. Με τους συχνούς ελέγχους για κηλίδες και την επιλογή ήπιου καθαριστικού προβλεπόμενο για σκύλους, θα καλύψετε τις δερματικές του ανάγκες. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με εγκεκριμένη κόμμωση θα χαρίσει ευεξία και θα ανανεώσει το τριχωτό του σκύλου. Περιποίηση με κατάλληλο είδος υγιεινής χρειάζονται και τα χαριτωμένα αυτιά του λόγω του ιδιαίτερου σχήματος, καθώς είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις. Θα μείνει μαζί σας κατά μέσο όρο δώδεκα έτη, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκύλων, που λαμβάνοντας εξειδικευμένη φροντίδα διήνυσαν δύο δεκαετίες.

Αγγλικό Σέττερ και διατροφή

Πρέπει να διατρέφεται επαρκώς κατά αναλογία του μεγέθους του. Προτείνονται μικρά και τακτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας για να μην χάσει την όρεξή του και να χωνέψει με ευκολία. Συνηθίζει τόσο σε υγρές, όσο και σε ξηρές τροφές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Αν προτιμήσει κάποια τροφή είναι δύσκολο να την αποχωριστεί· για αυτό οι μεταβάσεις σε νέες τροφές προτείνεται να γίνονται σε στάδια με αναμείξεις παλιάς – νέας. Οι επιβραβεύσεις με σνακ οδοντικής υγιεινής συστήνονται από τους κτηνιάτρους για τη συμπλήρωση των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη και για την καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας.

Αν υιοθετήσω ένα Αγγλικό Σέττερ…

Τα Σέττερ γνωρίζουν την συντροφικότητα στις άλλες φυλές σκύλων και για αυτό έχουν μεγάλη απήχηση. Οι εξορμήσεις στη φύση θα εκτονώσουν την ενέργειά τους και θα ικανοποιήσουν τους φυσιολάτρες ιδιοκτήτες. Απολαμβάνουν να παίζουν με την οικογένειά τους και έχουν αδυναμία στα παιχνίδια με αντικείμενα ή χωρίς. Η ανάγκη ενός Σέττερ για δραστήρια ζωή δεν θα καλυφθεί, εάν αυτό μένει περιορισμένο, ακόμη και σε ευρύχωρο διαμέρισμα. Ιδανικό για αυτά θα ήταν κατοικίες με εκτενή, περιφραγμένο κήπο ή η διαβίωση στην εξοχή. Αν ψάχνετε για κουτάβι, επισκεφθείτε κάποιον επίσημο εκτροφέα, ο οποίος διαθέτει γενεαλογικό αποδεικτικό. Ενημερωθείτε για το υγειονομικό ιστορικό των γονέων του σκύλου, ώστε να εμφανιστούν οι κληρονομικές ιδιαιτερότητες της φυλής. Ας προτιμήσετε τη νόμιμη διαδικασία υιοθεσίας. Κατά αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τη διατήρηση της φυλής και σημαντικότερο όλων, εξασφαλίζετε την υγεία του σκύλου σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Αγγλικό Σέττερ (English Setter): Ευγενής κυνηγός, πιστός φίλος»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε