Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 710 4222
Ζευγάρωμα σκύλων

Ζευγάρωμα σκύλων & πώς γίνεται

H νομοθεσία για το ζευγάρωμα των σκύλων άλλαξε! Πλέον οι ιδιοκτήτες έχουν νέες υποχρεώσεις. Η ευζωία των δεσποζόμενων ζώων είναι σημαντική υπόθεση και πρέπει να απασχολεί κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη. Η προετοιμασία για το ζευγάρωμα του σκύλου μας απαιτεί γνώσεις! Τόσο για τη διατήρηση της υγιεινής, όσο και για την ασφάλεια του ζώου.

Πριν προχωρήσετε σε ζευγάρωμα
Η αναπαραγωγή των σκύλων δεν είναι αποτέλεσμα συναισθημάτων ή απόδειξη τρυφερότητας για το ταίρι τους. Είναι βιολογική διαδικασία στην οποία προχωρούν ενστικτωδώς, αλλά όχι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Εφόσον, καταλαβαίνουμε ότι το ζευγάρωμα των ζώων συντροφιάς δεν αποτελεί θέμα υγείας, θα πρέπει να προχωράμε σε αυτό με σύνεση. Η πολιτεία θέσπισε όριο στο ζευγάρωμα ανά δεσποζόμενο ζώο στη μία φορά στη διάρκεια της ζωής του,αφού πρώτα λάβουμε επίσημη άδεια. Διαφορετικά, είναι υποχρεωτική η στείρωση. Προτού προχωρήσουμε σε αναπαραγωγή του κατοικίδιου μας, πρέπει να διαπιστώσουμε ποιο είναι το κίνητρο μας.

Πρώτο ζευγάρωμα σκύλων και σε ποια ηλικία
Τα θηλυκά σκυλιά εκδηλώνουν τον πρώτο οιστρικό κύκλο στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, δεν είναι έτοιμα για ζευγάρωμα. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος επιτρέπει το ζευγάρωμα μετά τους 12 μήνες. Η φυλή και η ιδιαίτερη ανάπτυξη της σκυλίτσας θα καθορίσει τον ασφαλή χρόνο γονιμοποίησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα με ακρίβεια την περίοδο του οιστρικού της κύκλου, αν και την υπολογίζουμε ή τη διαπιστώνουμε στη συμπεριφορά του σκύλου. Επιπλέον, ο κτηνίατρος του ζώου θα μας καθοδηγήσει καταλλήλως. Μπορούμε να ζητήσουμε έλεγχο ωορρηξίας του σκύλου από τον κτηνίατρο. Η σκυλίτσα πρέπει να αποσυρθεί από τη διαδικασία της αναπαραγωγής πριν τα 6 έτη. Ο αρσενικός σκύλος έχει ικανότητα αναπαραγωγής έως και τα 10 έτη. Σε κάθε περίπτωση, προτιμούμε τους νεότερους σκύλους για τη γονιμοποίηση.

Επιλογή συντρόφου για το ζευγάρωμα σκύλων
Το κατάλληλο ταίρι πρέπει να είναι υγιές, απαλλαγμένο από κληρονομικές ασθένειες, τρέχουσες παθήσεις και μη αποδεχτές συμπεριφορές.  Ακόμη, ο ιδιοκτήτης του σκύλου ή ο εκτροφέας πρέπει να έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία πιστοποιούν την υγεία του ζώου. Μορφολογικά, οι δύο σκύλοι πρέπει να είναι όμοιοι, για να υπάρχει συμβατότητα και αρμονία στην πράξη. Η επιλογή και η απόρριψη συντρόφου αποτελούν μέρος του εξελεγκτικής διαδικασίας του ενστίκτου τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντική η αποδοχή από μέρους μας της απροθυμίας των ζώων να έρθουν σε επαφή.

Διαπίστωση εγκυμοσύνης
Αρχικά, η επαφή των δύο σκυλιών πρέπει να πραγματοποιείται την πιο γόνιμη περίοδο του θηλυκού. Το ζευγάρωμα τους και την επόμενη μέρα, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Για να διαπιστώσουμε ότι το ζευγάρωμα σκύλων θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, πραγματοποιούμε εξέταση της σκυλίτσας στον κτηνίατρο. Η κυοφορία διαρκεί σχεδόν δύο μήνες. Η διατροφή της εγκυμονούσας σκυλίτσας πρέπει να είναι περισσότερη και πιο θρεπτική. Ο έλεγχος της προόδου της κύησης του ζώου στον κτηνίατρο πρέπει να είναι τακτικός, ώστε να προγραμματίσουμε έγκαιρα και την ημερομηνία για τον τοκετό. Αν η σκυλίτσα γεννήσει στο χώρο μας, πρέπει να τον έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα, διατηρώντας άψογη υγιεινή. Τέλος, πρέπει να ελέγχουμε τη συμπεριφορά του ζώου μας ώστε να διαπιστώσουμε έγκαιρα την εγκυμοσύνη του.  Έτσι, μπορούμε να φροντίσουμε τη σκυλίτσα μας κατάλληλα.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ζευγάρωμα σκύλων & πώς γίνεται»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

1 comments

  1. Παρά πολύ καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *