Σκύλοι βοηθοί στο πλευρό των παιδιών με αυτισμό!

Σκύλοι βοηθοί

Οι σκύλοι βοηθοί δεν είναι διαδεδομένοι στην Ελλάδα. Η καθημερινότητα όμως των παιδιών με αυτισμό, μπορεί να αλλάξει με τον αγώνα ανθρώπων με όραμα.Το Friends for Life είναι το πρώτο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο εκπαιδεύει σκύλους βοηθούς για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα. Το σωματείο αυτό, ιδρύθηκε από τον Αναγνώστη Πετρόπουλο το 2018.

Τί είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία επηρεάζει τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσλαμβάνει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα. Συχνά, επηρεάζει και άλλους τομείς ανάπτυξης.

Η εκπαίδευση σκύλων βοηθών στο Friends for Life

Το Friends for Life παρέχει σκύλους βοηθούς για παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού. Η εκπαίδευση ενός σκύλου βοηθού διαρκεί περίπου δύο έτη. Αρχικά, υποβάλλεται αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποια οικογένεια για ενδεχόμενη συνεργασία με το Friends for Life. Στη συνέχεια, ο επιλεγμένος από τον εκπαιδευτή σκύλος, θα ξεκινήσει την εκπαίδευση του μαζί με την οικογένεια, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί, περιλαμβάνει το παιδί με αναπηρία, τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βοηθό και τον ενήλικα χειριστή του σκύλου βοηθού-γονέα. Ο πρώτος σκύλος βοηθός που έχει παραδώσει το Friends for Life, είναι η Bubbles. Η Bubbles είναι ο σκύλος βοηθός του Αντώνη Γκούφα, ο οποίος έχει σύνδρομο Angelman (Άγγελμαν).

Τί μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος βοηθός στα παιδιά με αυτισμό;

Ο σκύλος βοηθός μπορεί να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, καθώς έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές  ή κινήσεις του παιδιού. Έτσι, είναι σε θέση να προλαμβάνει και να κατευνάζει ενδεχόμενες κρίσεις (meltdowns). Επιπλέον, ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί να προστατεύει το παιδί από επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ζώνης ή backpack, το παιδί δένεται με τον σκύλο βοηθό του προκειμένου αυτή να λειτουργήσει σαν ‘’άγκυρα’’ και να συγκρατήσει το παιδί στις πιθανές τάσεις φυγής του. Ακόμη, ο γονέας χειρίζεται τις εξόδους με το παιδί του με λιγότερο άγχος και περισσότερη ανεξαρτησία. Τέλος, το παιδί με αναπηρία, μπορεί να γίνει πιο εξωστρεφές και πιο υπεύθυνο. Πιο συγκεκριμένα, η καθημερινή περιποίηση φροντίζοντας τον πιστό του φίλο, δημιουργεί για αυτούς νέες δραστηριότητες.

Τί εμποδίζει το έργο των σκύλων βοηθών;

Τα συγκεντρωμένα αδέσποτα ζώα-αγέλες, δυσκολεύουν έως και εμποδίζουν το έργο των σκύλων βοηθών, καθώς πολλές φορές, καθιστά αδύνατο τον χειρισμό του από τον γονέα με ασφάλεια. Αντίστοιχα και τα δεσποζόμενα τα οποία δεν βγαίνουν βόλτα με οδηγό, αποτελούν τον ίδιο κίνδυνο. Η ελεύθερη είσοδος των σκύλων βοηθών σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο είναι παγιωμένη από τη νομοθεσία. όμως, παρόλα αυτά, τα προβλήματα μη τήρησης ή και άγνοιας του νόμου καθιστούν δυσμενή την λειτουργικότητα τους.

 

Οι σκύλοι βοηθοί του Friends for Life

Το Friends for Life επιλέγει οι σκύλοι βοηθοί του να είναι μίξη της φυλής των μεγαλόσωμων Κανίς και Αγίου Βερνάδου- Saint Berdoodle. Οι κύριοι λόγοι, είναι για να μπορούν να συγκρατούν τα παιδιά στις ενδεχόμενες τάσεις φυγής λόγω του μεγέθους τους και να έχουν αντοχή στα έντονα αγγίγματα που πολλά παιδιά στο φάσμα έχουν ως χαρακτηριστικό.

Η Sam's Field στηρίζει εφόρου ζωής του σκύλου βοηθού την Friends for Life.
                  Η Sam’s Field στηρίζει τους σκύλους βοηθούς του Friends for Life καλύπτοντας τις                                                                                    διατροφικές τους ανάγκες εφόρου ζωής!

Φροντίδα σκύλου βοηθού

Οι σκύλοι βοηθοί χρειάζονται την περιποίηση που απαιτεί κάθε κατοικίδιο. Στη διαδικασία περιποίησης, το παιδί με αυτισμό μπορεί να ενθαρρύνεται να συμμετέχει. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται  ο συναισθηματικός δεσμός και το αίσθημα της υπευθυνότητας. Η είσοδος του σκύλου βοηθού σε κοινόχρηστους χώρους προϋποθέτει καθημερινή περιποίηση του τριχώματος και άριστη υγιεινή. Ακόμη, η σωστή σίτιση θα διατηρήσει υγιή και ενεργητικό το σκύλο.  Η επιτυχία της ομάδας ολοκληρώνεται με την σωστή τήρηση του προγράμματος το οποίο έχει δοθεί σαν κατεύθυνση από τον εκπαιδευτή.

Πώς να αιτηθείτε έναν σκύλο από το Friends for Life ;

Στη σελίδα του Friends for Life είναι διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας  και οι πληροφορίες  για την περαιτέρω ενημέρωση του κοινού.

 

Σελίδα στο Facebook: Friends for Life
Ενίσχυση του Friends for Life με τραπεζική κατάθεση: GR9302600940000020201298718

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Σκύλοι βοηθοί στο πλευρό των παιδιών με αυτισμό»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε