Καλάθι

Σιαμαία γάτα: Λαμπερή & με αριστοκρατική εμφάνιση

Σιαμαία γάτα

Η σιαμαία γάτα ή γάτα του Σιάμ είναι αρχαία φυλή οικόσιτης γάτας με ρίζες στη σημερινή Ταϋλάνδη. Η αριστοκρατική της εμφάνιση την κρατά διαρκώς στις πρώτες προτιμήσεις κατοικιδίων. Σίγουρα, ανταμείβει αισθητικά την ενδελεχή φροντίδα του ιδιοκτήτη της.

Χαρακτηριστικά φυλής
Ο μοναδικός χρωματισμός της γάτας Σιάμ και το σχήμα του κεφαλιού είναι τα πιο ευδιάκριτα αναγνωριστικά της φυλής.  Το κεφάλι της σιαμαίας γάτας είναι πιο πλατύ στο ύψος των αυτιών, ενώ τα μάτια της παίρνουν αποχρώσεις του μπλε με αμυγδαλωτό σχήμα. Η μουσούδα, τα αυτιά και τα άκρα διατηρούν σκούρο καστανό έως μαύρο χρώμα σε αντίθεση με τον κοντότριχο, ανοιχτό κρεμ κορμό τους. Ο κορμός των Σιάμ είναι μεσαίου μεγέθους στην ενήλικη μορφή, λεπτός και μυώδης. Ακόμη, η γάτα του Σιάμ έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής, αγγίζοντας τα 15 με 20 έτη. Πολλές δε γάτες της φυλής Σιάμ τα ξεπερνούν με ιδιαίτερη φροντίδα.

Σιαμαία γάτα

Υγεία
Η σιαμαία γάτα αντιμετωπίζει κληρονομικές ασθένειες, οι οποίες συχνά δεν επηρεάζουν το υψηλό προσδόκιμο ζωής της. Έχει προδιάθεση για παθήσεις των ματιών και της στοματικής κοιλότητας. Ιδιαιτέρως, τα μάτια της είναι επιρρεπή στον στραβισμό και  τα δόντια της στην ουλίτιδα. Σπανίως, εμφανίζει αμυλοείδωση, μια ασθένεια η οποία επηρεάζει τα ζωτικά όργανα του ζώου, ιδίως το ήπαρ και τα νεφρά. Τέλος, η γάτα του Σιάμ είναι πιθανόν να εκδηλώσει ηπατοπάθειες και έχει ευαίσθητο στομάχι, οπότε πρέπει να καταναλώνει θρεπτικές, αλλά εύπεπτες τροφές. Για κάθε πάθηση, ο κτηνίατρος του ζώου θα προτείνει το ενδεχόμενο πρόγραμμα περίθαλψης.

Διατροφή
Ως αίλουρος, η σιαμαία γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο. Συνεπώς, η διατροφή της πρέπει να είναι υψηλής πρωτεϊκής αξίας. Ταυτόχρονα, οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι ιδανικές για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης της γάτας.  Αν η γάτα έχει ιδιαίτερη δυσανεξία σε κάποια τροφή, πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί στις επιλογές. Στις διαφορετικές ξηρές ή υγρές τροφές του εμπορίου, θα βρεθεί κάποια συμβατή πρωτεϊνική βάση για τις ανάγκες της σιαμαίας γάτας. Συμπληρωματικά μιας υγιούς διατροφής προτείνονται για τη διατήρηση λαμπερού τριχωτού, τα λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος.

Περιποίηση
Η γάτα του Σιάμ είναι εύκολη στην περιποίησή της. Φροντίζουμε το κοντό τρίχωμά της με απαλό βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα, το οποίο απομακρύνει τις περιττές τρίχες.  Αν η γάτα κινείται και σε εξωτερικούς χώρους, προγραμματίζουμε την τακτική αποπαρασίτωσή της. Εξαιτίας της ευαισθησίας των δοντιών της, δεν ξεχνούμε να τα καθαρίζουμε σε καθημερινή βάση. Για την πνευματική εγρήγορση της γάτας Σιάμ, επιλέγουμε παιχνίδια, τα οποία θα την απασχολούν μέσα στην ημέρα. Ένα ονυχοδρόμιο είναι μοναδική επιλογή για μια ενεργητική γατούλα. Η σιαμαία γάτα θα χρειαστεί τη συντροφιά μας μέσα στην ημέρα, για να νιώσει ικανοποιημένη. Οπότε, δεν την αφήνουμε πολλές ώρες μόνη ή αγνοημένη, γιατί θα εκδηλώσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Σιαμαία γάτα: Λαμπερή & με αριστοκρατική εμφάνιση»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε