Πότε θα κελαηδήσει το καναρίνι μου;

Πότε θα κελαηδήσει το καναρίνι μου

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κελαηδάει το κανάρι μας; Σαφώς, θα κελαηδήσει σε δεδομένο χρόνο.

Θα θέσουμε περιπτώσεις στις οποίες το φύλο, η ηλικία, η περιποίηση και οι ψυχοσωματικές συνθήκες καθυστερούν έως και εμποδίζουν το κελάηδημα. Ο γενικός κανόνας είναι ένας: Ευχαριστημένο καναρίνι, φωνητικό καναρίνι.

Γιατί δεν κελαηδάει το καναρίνι μου;

Λόγος #1: Γιατί είναι θηλυκό καναρίνι!

Το κελάηδημα είναι χαρακτηριστικό του αρσενικού φύλου και μόνο. Το εμμελές κελάηδημα του αρσενικού καναρινιού θα ελκύσει τα θηλυκά κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ενίοτε, κελαηδεί επιθετικά για να δείξει την υπεροχή του σε άλλα αρσενικά καναρίνια. Ίσως και το θηλυκό κράξει όμοιο ήχο, όταν φθάσει σε ηλικία οίστρου. Δεν θα φθάσει, όμως, το ωραίο άκουσμα του αρσενικού. 

Λόγος #2: Γιατί δεν έχει συμπληρώσει 6 μήνες ζωής.

Καθώς το καναρίνι ωριμάζει, θα ακούσουμε τις πρώτες προσπάθειες να τραγουδήσει, τις οποίες οι φίλοι των ωδικών πτηνών αποκαλούν «σαλιαρίσματα». Αν έχουμε αμφιβολίες για την ηλικία και το φύλο του καναρινιού μας, ας συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο, ή κάποιον έμπειρο εκτροφέα ή τους ειδικούς της Just4Pets.

Λόγος #3: Γιατί δεν έχει ενέργεια

Στο ερώτημα «γιατί δεν κελαηδάει το καναρίνι μου», μία πιθανή απάντηση είναι ότι χρειάζεται φροντίδα. Η σωστή διατροφή θα προσφέρει ενέργεια στο πτηνό και κατά συνέπεια όρεξη για κελάηδημα. Δεν παραλείπουμε εποχιακούς σπόρους και φύτρα από την καλλιέργεια σπόρων ταχείας βλάστησης. Ανανεώνουμε καθημερινά την ποσότητα κομμένων λαχανικών και φρούτων, που έχουμε στο κλουβί τους, ώστε να είναι φρέσκα. Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση λιπαρών σπόρων, αφού υπερθρέφουν το καναρίνι. Προσφέρουμε τροφή με μέτρο, για να μην πέφτει σε λήθαργο το πτηνό. Επιπλέον, έχουμε πάντα διαθέσιμο νερό. Φυσικά, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το μπανάκι τους δεν πρέπει να γίνεται στο ίδιο δοχείο με αυτό που πίνουν νερό.

Λόγος #4: Γιατί η φωλιά του καναρινιού δεν είναι κατάλληλη

Το κλουβί φιλοξενεί περιορισμένο αριθμό καναρινιών. Παρέχουμε χώρο, για να πετάει και να κινείται το καναρίνι μας σε όλο του το μήκος. Διαμορφώνουμε κατάλληλα με κλαδάκια και άλλες πατήθρες. Υπάρχει ακόμη εξοπλισμός, ο οποίος λειτουργεί, εναλλακτικά, ως συμπλήρωμα διατροφής, μιας και τα πτηνά τσιμπολογούν συχνά. Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη με άλλα καναρίνια, θα διδάξει το λιγότερο φωνητικό καναρίνι, βοηθώντας το να βρει το τραγούδι του.

Λόγος #5: Γιατί η φωλιά του είναι… λερωμένη!

Αυτή είναι μία ακόμα εξαιρετικά πιθανή απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν κελαηδάει το καναρίνι μου». Το πτηνό είναι λογικό να λερώνει το κλουβί του μέσα στην ημέρα. Χρησιμοποιούμε υπόστρωμα υγιεινής, το οποίο αλλάζουμε τακτικά. Η καθαριότητα επηρεάζει την ψυχολογία του και άρα το κελάηδημά του.

Λόγος #6: Γιατί του λείπει ύπνος

Το καναρίνι θα νυστάξει, όταν δύσει ο ήλιος. Φροντίζουμε το κλουβί να μεταφερθεί σε σκοτεινό χώρο τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα, το ξεκούραστό μας καναρίνι, θα κελαηδά με ευχαρίστηση.

 +1 Λόγος: Το καναρίνι δεν κελαηδάει λόγω πτερόρροιας

Το Σεπτέμβριο, τα νεαρά καναρίνια ολοκληρώνουν την πρώτη τους πτερρόροια και ξεκινούν την ενήλική τους ζωή. Mε την είσοδο στους θερινούς μήνες, το καναρίνι μας θα ρίχνει σταδιακά το φτέρωμά του. Κάθε φορά θα περιμένουμε το καναρίνι μας να ανακτά τις δυνάμεις του και να κελαηδά με το πέρας της διαδικασίας, ανανεωμένο. Μπορούμε να βοηθήσουμε το πτηνό με συμπλήρωμα ασβεστίου, μέσω κόκκαλου σουπιάς ή εναλλακτικού τρόπου. Η παθολογική πτερόρροια χρήζει κτηνιατρικής παρακολούθησης αν το πτηνό είναι ασθενές. Συνήθως το βελτιώνουμε εύκολα με καλή υγιεινή.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Γιατί δεν κελαηδάει το καναρίνι μου»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε