5+1 tips για τη σωστή περιποίηση σκύλου

περιποίηση σκύλου

Η σωστή περιποίηση ενός σκύλου είναι πολλά περισσότερα από μία απλή ρουτίνα ομορφιάς για τον τριχωτό σας φίλο. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του, αφού η τακτική περιποίηση μπορεί να αποτρέψει ορισμένα ζητήματα υγείας, να βοηθήσει τον σκύλο σας να είναι άνετος και να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ σας! Ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας θα είναι πάντα καθαρός, υγιής και χαρούμενος. Ας δούμε 5+1 tips για τη σωστή περιποίηση σκύλου!

Περιποίηση σκύλου: Συμβουλές για μία ανέμελη εμπειρία και τα κατάλληλα σύνεργα 

Η διαδικασία της περιποίησης του σκύλου σας μπορεί πολλές φορές να γίνεται αγχωτική, ειδικά αν είστε νέος κηδεμόνας. Ακολουθήστε τις παρακάτω γενικές συμβουλές ώστε να εξασφαλίσετε ότι η εμπειρία θα είναι χαλαρή και χωρίς στρες, τόσο για εσάς όσο και για τον φιλαράκο σας:

 • Ενσωματώστε τη ρουτίνα περιποίησης στη ζωή του σκύλου σας από μικρή ηλικία, όταν είναι ακόμη κουτάβι. Έτσι θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς του και δεν θα τον αγχώνει.
 • Παραμείνετε υπομονετικοί και επιτρέψτε στο κατοικίδιό σας να κάνει διαλλείματα, αν παρατηρήσετε ότι η διαδικασία περιποίησης το στρεσάρει.
 • Χρησιμοποιήστε λιχουδιές και ενθαρρύνετε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ρουτίνας. Αυτό θα τον βοηθήσει να συνδέσει την περιποίησή του με μία θετική εμπειρία.
 • Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να διαισθανθεί τα συναισθήματά σας. Η ήρεμη στάση σας θα μεταδοθεί και σε εκείνον.

Παράλληλα, εξασφαλίστε ότι διαθέτετε τα απαραίτητα προϊόντα για περιποίηση σκύλου, ώστε να γίνεται όσο ευκολότερα και πιο σωστά γίνεται:

 • Κατάλληλες βούρτσες και χτένες, αφού κάθε τρίχωμα χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, πιο ολισθηρές χτένες για σκύλο με μακρύ τρίχωμα και πιο χοντρή/σκληρή βούρτσα για κοντότριχους σκύλους.
 • Σαμπουάν και conditioner ειδικά για σκύλους και ποτέ προϊόντα που απευθύνονται σε ανθρώπους.
 • Ειδικά ψαλίδια και κοπτικά νυχιών.
 • Καθαριστικά αυτιών.
 • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους, για διατήρηση της στοματικής υγιεινής.
 • Εργαλεία περιποίησης τριχώματος, για τριμάρισμα των τριχών, ιδιαίτερα γύρω από ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο και οι πατούσες. 

περιποίηση σκύλου

6 tips για τη σωστή περιποίηση σκύλου 

 1. Τακτικό βούρτσισμα

Το βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του τριχώματος και του δέρματος του σκύλου σας. Ανάλογα με τη φυλή και το είδος του τριχώματος, μπορεί να χρειάζεται καθημερινό ή εβδομαδιαίο βούρτσισμα, ή ακόμη και ειδική βούρτσα, όπως αναφέραμε. Το τακτικό βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών τριχών, αποφυγή των κόμπων και τη μείωση της τριχόπτωσης. Καθώς βουρτσίζετε τον σκύλο σας, ξεκινήστε από το κεφάλι του προς την ουρά και σιγουρευτείτε ότι βουρτσίζετε σύμφωνα με την κατεύθυνση της τρίχας. Φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι μαλακές, ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει πολύ πυκνό τρίχωμα.

 1. Μπάνιο

Είναι σημαντικό να μην αμελείτε το μπάνιο του σκύλου σας, αλλά έχετε υπόψη ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερβολικά συχνά, γιατί μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια και να χαλάσει το pH του δέρματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους, το οποίο είναι κατάλληλο για τον τύπο δέρματος και τριχώματος του φιλαράκου σας και να αποφεύγετε τα προϊόντα που απευθύνονται σε ανθρώπους. Μία φορά τον μήνα είναι αρκετή για να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας, εκτός αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος.

 1. Φροντίδα δοντιών

Η στοματική υγεία είναι κρίσιμη τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πλάκας και την κακοσμία. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για σκύλους και προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

 1. Νύχια

Τα πολύ μακριά νύχια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ακόμη και προβλήματα στην κίνηση του σκύλου. Η περιποίηση του σκύλου σας πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει ένα τακτικό κόψιμο νυχιών κάθε περίπου 3-4 εβδομάδες, πάντα με ειδικό ψαλίδι για νύχια σκύλων, ενώ πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην κόψετε μεγάλο κομμάτι των νυχιών και τραυματίσετε τον σκύλο.

περιποίηση σκύλου

 1. Φροντίδα Αυτιών

Τα αυτιά του σκύλου πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται τακτικά για την αποφυγή λοιμώξεων. Ειδικά το καλοκαίρι, αν ο σκύλος σας λατρεύει να κολυμπάει, χρειάζεται να καθαρίζετε τα αυτιά του μετά από κάθε επίσκεψη στην παραλία. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό καθαριστικό αυτιών για σκύλους και ένα βαμβάκι για να καθαρίσετε το εσωτερικό των αυτιών, ωστόσο φροντίστε να είστε προσεκτικοί για να μην προκαλέσετε κάποιον ερεθισμό. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, κακοσμία ή υπερβολική έκκριση, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

+1. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς στην περιποίηση σκύλου

Μερικά κομμάτια της περιποίησης σκύλου μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα και να απαιτούν επαγγελματική βοήθεια, ιδιαίτερα για κάποιες φυλές που μπορεί να παρουσιάζουν συγκεκριμένες ευαισθησίες. Τα τακτικά ραντεβού σε επαγγελματίες στην περιποίηση σκύλων θα διασφαλίσουν ότι ο καλύτερος φίλος σας θα λάβει τη φροντίδα και τη βοήθεια που χρειάζεται.

Η υπηρεσία grooming της Just4Pets στο κατάστημα των Χανίων περιλαμβάνει όλα τα στάδια της σωστής περιποίησης σκύλου, με τους επαγγελματίες συνεργάτες μας να αναλαμβάνουν με επιμέλεια και προσοχή τη διαδικασία, φροντίζοντας να παρέχουν στο σκύλο σας ό,τι χρειάζεται! Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο κατάστημά μας, για να διασφαλίσετε ότι ο αγαπημένος σας φίλος θα παραμένει υγιής, χαρούμενος και γεμάτος ζωή!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «5+1 tips για τη σωστή περιποίηση σκύλου»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε