Κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο;

Kollane-oi-psilloi-apo-gata-se-anthrwpo

Κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο; Μια εύλογη απορία που απασχολεί συχνά – πυκνά κάθε ιδιοκτήτη γάτας. Η απάντηση στο ερώτημα λοιπόν είναι πως ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Γιατί το να κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο δεν είναι αρκετά σύνηθες;

Καταρχάς, το δέρμα μας δεν αποτελεί και το πιο… ιδανικό περιβάλλον για τους ψύλλους. Οι «προτιμήσεις» τους, είναι ως επί το πλείστον πιο υγρά, ζεστά και σκουρόχρωμα δέρματα. Επομένως, οι ψύλλοι βρίσκουν σαφώς πιο δελεαστικό το τρίχωμα και το δέρμα της γάτας ή του σκύλου σας! Άρα και η πιθανότητα να περάσουν από μια γάτα σε έναν άνθρωπο, εφόσον έρθει σε επαφή μαζί της, είναι μικρή. Ακόμα κι αν γίνει όμως, είναι βέβαιο πως θα το μετανιώσουν και στην πρώτη ευκαιρία θα πηδήξουν πίσω στο κατοικίδιο!

Kollane-oi-psilloi-apo-gata-se-anthrwpo

Οκ, δεν πολύ-κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο, όμως αν γίνει τι θα πάθω;

Οι ψύλλοι πιθανότατα θα προκαλέσουν κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα και ίσως κάποια μικρά κόκκινα στίγματα αν σας τσιμπήσουν. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, καταγράφηκε αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα των ψύλλων, συνήθως όμως δεν αφορά κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, πώς μπορώ να αποφύγω τους ψύλλους;

Όταν η γάτα φέρνει ψύλλους στο σπίτι, τότε η θεραπεία της δεν είναι αρκετή ώστε να απαλλαγείτε εντελώς από αυτούς. Οι ψύλλοι θα ξεκινήσουν να παρασιτούν στη γάτα σας μετά από κάποια βόλτα, στη γειτονιά ή και στον κήπο σας. Έκτοτε, εκκινεί και ο κύκλος ζωής τους ενώ η ταχύτητα αναπαραγωγής έχει φρενήρεις ρυθμούς. Ο κύκλος ζωής των ψύλλων διαρκεί από δύο έως τρεις εβδομάδες και περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια:

  • Ενηλικίωση: Παρασιτούν σε κατοικίδια ζώα, μολύνοντάς τα και γεννώντας τα αυγά τους.
  • Αυγά: Από τη γάτα σας και μόνο, μπορεί να γεμίσει όλος ο κήπος ή και το σπίτι! Αρκεί ένα απλό τίναγμά της. Μετά την εκκόλαψη των αυγών (σε χαλιά, καλύμματα, στρώματα) προκύπτουν οι προνύμφες.
  • Προνύμφες και νύμφες: Σχηματίζουν κουκούλια, τα οποία επίσης εκκολάπτονται και γίνονται ενήλικες ψύλλοι που θα μολύνουν τη γάτα σας.

Είναι λοιπόν σαφές πως για την παραγωγή χιλιάδων ψύλλων, αρκεί ένας και μόνο που θα κάνει τη ζημιά! Δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τον καλύτερο δυνατό καθαρισμό:

  • Σκουπίζετε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα συχνά, της οποίας το περιεχόμενο στη σακούλα πρέπει να αδειάζετε εκτός οικίας.

Kollane-oi-psilloi-apo-gata-se-anthrwpo

  • Στον καθαρισμό χαλιών, επιλέξτε ατμό ώστε να εξοντώσετε όλους τους ψύλλους που ίσως να υπάρχουν σε αυτά (περιπτώσεις σοβαρής μόλυνσης του σπιτιού).
  • Μην αμελήσετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κάντε στη γάτα σας θεραπεία κατά των ψύλλων, χρησιμοποιώντας ειδικό σαμπουάν, αμπούλες και προϊόντα.

Kollane-oi-psilloi-apo-gata-se-anthrwpo

  • Απολυμάνετε όλα τα σκεπάσματα των κρεβατιών σας, πλέοντάς τα καλά με ζεστό νερό και ειδικό σαπούνι. Δώστε μεγάλη έμφαση σε όσα σημεία αγαπά να κάθεται η γάτα σας!
  • Κάντε καλό καθαρισμό της αυλής με μη τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Κολλάνε οι ψύλλοι από γάτα σε άνθρωπο;»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο
Just4Pets Blog.

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε