Κουνέλι κατοικίδιο: Ο χαριτωμένος μικρός εξερευνητής του σπιτιού

Κουνέλι κατοικίδιο

Κουνέλι κατοικίδιο: Ο χαριτωμένος μικρός εξερευνητής του σπιτιού

Κουνέλι, το κατοικίδιο που όλο και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι επιλέγουν για το σπίτι τους τα τελευταία χρόνια!

Και φέρνουμε ένα κουνέλι ως κατοικίδιο στο σπίτι μας. Όλοι ξέρουμε τα «βασικά», για να φροντίσουμε ένα σκύλο ή μια γάτα. Μα ένα κουνέλι; Οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ενός κουνελιού δεν είναι σπάνιες. Υιοθετούμε με ωριμότητα μικρά ζώα και μόνο αφού βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Θα δούμε μαζί όλες τις πρωτοβάθμιες ανάγκες του κουνελιού ως ζώο συντροφιάς.

Το κουνέλι ως κατοικίδιο στο σπίτι

Το κατοικίδιο κουνέλι διαβιώνει ευημερώς, όταν οι περιβάλλουσες συνθήκες είναι ευχάριστες. Επιλέγουμε το χώρο που θα μένει το κουνέλι μας με βάση το μέγεθός του και το πόσο χρόνο διαθέτουμε για αυτό μέσα στην ημέρα. Μια καλή ιδέα, όταν δεν μπορούμε να του κρατούμε συντροφιά, είναι τα πάρκα για μικρά ζώα. Εντός του πάρκου έχουμε εξαρτήματα για την ψυχαγωγία, εκτός των βασικών δοχείων για τροφή και νερό. Εδώ να σημειώσουμε ότι στα κουνέλια αρέσει η χύδην τροφή και το νερό σε δοχείο με ελεύθερη επιφάνεια, όχι σε μπουκάλι. Για την τουαλέτα τους, παρέχουμε κουτί με ειδικό χάρτινο υπόστρωμα, το οποίο διατηρούμε καθαρό. Ακόμη, υπάρχουν διαθέσιμες άμμοι και υπεραπορροφητικά υποστρώματα από πέλλετ ή πριονίδι, πάντα κατάλληλα για κουνελάκι.

Σωστή διατροφή για κουνέλια

Τα κουνέλια ανήκουν στα φυτοφάγα ζώα. Με την ορθή επιλογή τροφών, εξασφαλίζουμε ότι το κουνέλι μας θα μένει υγιές και ευδιάθετο, όσο βρίσκεται στη συντροφιά μας. Παρέχουμε μεγάλη ποσότητα σανού, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενισχύει την εντερική λειτουργία του κουνελιού. Ένα μείγμα χόρτου και ξηρής τροφής, θα καλύψει θερμιδικά τις ανάγκες του. Επιβεβαιώνουμε την σωστή μερίδα ξηρής τροφής για το κουνέλι μας μετά από επικοινωνία με τον κτηνίατρο. Μπορούμε να δίνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα με μέτρο, καθώς περιέχουν σάκχαρα. Δεν προσφέρουμε στο κουνέλι μας ξηρούς καρπούς ή απλούς υδατάνθρακες. Επειδή τα δόντια του κουνελιού συνεχώς μεγαλώνουν, έχουμε διαθέσιμη πέτρα ιχνοστοιχείων. Έτσι, τα δόντια θα φθείρονται και δεν θα μακραίνουν υπερβολικά, δημιουργώντας έως και επισιτιστικό πρόβλημα στο κουνέλι.

Κτηνίατρος ειδικός για κουνέλια

Προστατεύουμε το κατοικίδιο κουνέλι μας από παράσιτα και παθήσεις. Ο κτηνίατρος μας καθοδηγεί για τη συχνότητα του εμβολιασμού και της αποπαρασίτωσης. Μαθαίνουμε για τις ασθένειες και τις ιδιαιτερότητες των κουνελιών και μειώνουμε τους βλαπτικούς παράγοντες, που μπορούν να μας στερήσουν το κουνέλι μας. Τέλος, στειρώνουμε το νέο μας κουνέλι, αν θα το φέρουμε σε κοινότητα κουνελιών στο σπίτι και δεν επιθυμούμε την αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, η στείρωση προλαμβάνει νόσους και μειώνει την επιθετικότητα των αρσενικών του είδους.

Περιποίηση κουνελιού στο σπίτι

Η ολοκληρωμένη περιποίηση επιστρατεύει μέσα και καλή θέληση από πλευράς μας. Βουρτσίζουμε με βούρτσα κατάλληλη για κουνέλια σε τακτική βάση, για να λυσουμε τους κόμπους στο τρίχωμα τους και να απομακρυνουμε τις περιττές τρίχες. Το μπάνιο δεν είναι απαραίτητο για το κουνέλι μας. Τέλος, φροντίζουμε να περιποιούμαστε τα νύχια του κουνελιού με σωστή τεχνική.

Εκπαίδευση και ψυχαγωγία του κατοικίδιου κουνελιού

Προσφέρουμε τη δυνατότητας άσκησης τόσο για την ψυχαγωγία του κουνελιού, αλλά και για την διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικό εύρος. Περίπλοκα παιχνίδια, όπως ένα τούνελ για εξερεύνηση ή μια μπάλα, κρατούν απασχολημένο το περιπετειώδες κουνέλι μας. Στη φύση το κουνέλι μας θα έσκαβε λαγούμια και τρύπες. Αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε αυτήν την ανάγκη, υπάρχουν προσαρμοσμένα κουτιά με άμμο εσωτερικά, τα οποία ενώ επιτρέπουν το σκάψιμο, διατηρούν καθαρό το χώρο μας. Η ελεύθερη εξερεύνηση του σπιτιού χωρίς περιορισμούς απαιτεί bunny proofing του σπιτιού. Δηλαδή χώρους καθαρούς χωρίς καλώδια, εύθραυστα ή αιχμηρά αντικείμενα και εστίες θερμότητας. Κοντά σε όλους αυτούς τους τρόπους διασκέδασης, μπορούμε να βγάλουμε το κατοικίδιο κουνέλι βόλτα έξω. Προμηθευόμαστε ειδικό περιστήθιο για κατοικίδιο κουνέλι, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο του ζώου. Προτού βγούμε με το κουνέλι μας στη φύση, μεριμνούμε για την προστασία του από παράσιτα με ειδική αμπούλα για κουνέλια. Τέλος, αλληλεπιδρούμε με το κουνέλι μας, για να νιώσει οικεία. Του προσφέρουμε μια λιχουδιά, για να μας προσεγγίζει χωρίς φόβο. Αν θέλουμε να  αγκαλιάσουμε, δεν φερόμαστε όπως σε ένα κουτάβι ή σε μια γάτα. Η ορθή προσέγγιση είναι να κατεβούμε στο ύψος του και να μην κάνουμε απότομες κινήσεις, όπως σηκώνοντάς το στον αέρα. Το κουνέλι μόνο του θα έρθει προς το μέρος μας και θα ανεβεί πάνω μας. Τί πιο χαριτωμένο;

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Κουνέλι κατοικίδιο: Ο χαριτωμένος μικρός εξερευνητής του σπιτιού»;Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε