Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 710 4222
iguana

Οδηγός για το ιγκουάνα ως κατοικίδιο

Τα τελευταία χρόνια, τα ιγκουάνα έχουν κερδίσει την καρδιά πολλών ανθρώπων που λατρεύουν τα εξωτικά κατοικίδια. Ωστόσο, η φροντίδα τους είναι αρκετά πιο απαιτητική από αυτή του σκύλου ή της γάτας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση. Σε αυτόν τον οδηγό θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε ένα ιγκουάνα υγιές και ευτυχισμένο ως κατοικίδιο. 

Τα χαρακτηριστικά του ιγκουάνα

Τα ιγκουάνα είναι φυτοφάγα ερπετά που προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα πιο συνηθισμένα ως κατοικίδια είναι τα πράσινα ιγκουάνα. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 2 μέτρα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αποτελεί η ουρά τους, γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας το περιβάλλον τους να ανταποκρίνεται στο μέγεθός τους. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι αρκετά μεγάλο. Ζουν κατά μέσο όρο 10-15 χρόνια σε αιχμαλωσία, αλλά με σωστή φροντίδα, μπορούν να ζήσουν ακόμη και 20 χρόνια! 

Συμπεριφορά και προσωπικότητα

Τα ιγκουάνα έχουν περισσότερη άγρια παρά εξημερωμένη φύση σε σχέση με τα άλλα κατοικίδια και είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το κλουβί τους, ακόμη και από το σπίτι σας. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάτε στην αγκαλιά σας ή πάνω σας τακτικά, ώστε να μάθουν να σας εμπιστεύονται και να αισθάνονται άνετα στο περιβάλλον τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, επειδή συχνά βρίσκουν την ανθρώπινη επαφή αφύσικη και μπορεί να αντισταθούν σε αυτήν. Επομένως, είναι σημαντικό να χειρίζεστε το ιγκουάνα σας με προσοχή και υπομονή, και να του δώσετε το χρόνο που χρειάζεται να συνηθίσει τη συμβίωση μαζί σας

Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, τα μωρά ιγκουάνα κινούνται συνήθως πιο γρήγορα, αλλά τα ενήλικα ιγκουάνα συχνά μπορεί να γίνουν αρκετά «τεμπέλικα», τουλάχιστον όταν δεν αισθάνονται ότι απειλούνται. Τα ιγκουάνα, όταν αισθάνονται άνετα, θέλουν να σκαρφαλώσουν στους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο ο χειρισμός τους απαιτεί προσοχή, κυρίως λόγω της ουράς τους, η οποία έχει απροσδόκητη δύναμη!

iguana

Φροντίδα του ιγκουάνα 

Κλουβί και περιβάλλον

Τα ιγκουάνα χρειάζονται ευρύχωρα κλουβιά στα οποία να χωράνε ολόκληρα, για να κινηθούν άνετα. Το ιδανικό μέγεθος κλουβιού για ένα ενήλικο ιγκουάνα είναι τουλάχιστον 1,8 μέτρα μήκος, 1,2 μέτρα πλάτος και 1,8 μέτρα ύψος. Το κλουβί πρέπει να έχει γερά κλειδώματα και επαρκή εξαερισμό.

Τα ιγκουάνα χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία, καθώς είναι τροπικά ζώα. Για την ακρίβεια, χρειάζονται περίπου 35°C για να χωνέψουν την τροφή τους! Φροντίστε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να κυμαίνεται από 24°C έως 29°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και τουλάχιστον 21°C τη νύχτα. Επιπλέον, ο φωτισμός UVB στο κλουβί ή στο δωμάτιο του ιγκουάνα είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D3, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο χώρος του θα πρέπει να λαμβάνει φως περίπου 10 με 12 ώρες την ημέρα, χρονικό διάστημα που προσομοιάζει το φυσικό φως που θα απορροφούσε το ζωάκι στο φυσικό του περιβάλλον.

Παράλληλα, για να διαμορφώσετε τις κατάλληλες συνθήκες για την ευημερία του, θα πρέπει να ελέγχετε και να διατηρείτε την υγρασία σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 70-80%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινό ψεκασμό του κλουβιού και τη χρήση υγραντήρα. 

Διατροφή

Τα ιγκουάνα είναι αυστηρά φυτοφάγα ζώα. Η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, φύλλα και φρούτα, τα οποία μεταξύ άλλων μπορεί να είναι:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο)
  • Καρότα
  • Κολοκυθάκια
  • Φρούτα, όπως μάνγκο, μπανάνα και παπάγια

Αποφύγετε να ταΐζετε το ιγκουάνα σας με πρωτεΐνη. Τα ιγκουάνα αποφεύγουν από τη φύση τους τη ζωική πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, αφού δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για την κατάλληλη διατροφή και τις λιχουδιές που θα δίνετε στο ιγκουάνα σας, για να σιγουρευτείτε ότι είναι πάντα υγιές και δυνατό. 

iguana

Υγεία

Όπως όλα τα ζώα, έτσι και τα ιγκουάνα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας όπως μεταβολική νόσο των οστών, έγκαυμα από τη θερμότητα, και παρασιτώσεις. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του κατοικίδιού σας και να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο τακτικά για ελέγχους. Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας στο ιγκουάνα σας είναι, μεταξύ άλλων, λήθαργος, απώλεια όρεξης, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή δυσκολία στην κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Ορισμένες από τις πιο κοινές ασθένειες που παρουσιάζονται στα ιγκουάνα είναι η νεφρική ανεπάρκεια εξαιτίας της αφυδάτωσης, η μεταβολική νόσος των οστών λόγω ανεπαρκούς καλίου και βιταμίνης D – γι’ αυτό είναι σημαντικός ο φωτισμός UVB στο περιβάλλον τους. Επιπλέον, κάποια ιγκουάνα εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα όταν το περιβάλλον τους είναι αρκετά κρύο. 

Ιγκουάνα κατοικίδιο: Ένας εξωτικός φίλος 

Το ιγκουάνα αποτελεί ένα πανέμορφο, εξωτικό και σαγηνευτικό ζώο, που μπορεί να σας μαγέψει με τη συμπεριφορά και την ομορφιά του. Διαφορετικό από τα συνηθισμένα κατοικίδια και ίσως το πιο εντυπωσιακό ανάμεσα στα ερπετά, το ιγκουάνα ως κατοικίδιο απαιτεί αφοσίωση, γνώση και προσοχή. Αν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις, θα έχετε έναν μοναδικό σύντροφο που θα σας εντυπωσιάζει καθημερινά με την παρουσία του.

Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας και είστε προετοιμασμένοι για την ευθύνη που συνοδεύει την φροντίδα αυτού του εκπληκτικού ζώου. Από terrariums μέχρι τροφές και φωτισμό, στο eshop του Just4Pets θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο και υγιές ιγκουάνα, το οποίο θα σας συντροφεύσει για χρόνια!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Οδηγός για το ιγκουάνα ως κατοίκιδιο»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.