Ιαπωνικό Ακίτα: Αγέρωχο, πανέμορφο & γεροδεμένο!

Ιαπωνικό Ακίτα (Akita Inu ή Matagi-Inu), ένα κατοικίδιο ιδιαίτερης ομορφιάς που δεν περνά απαρατήρητο. Η φυλή γράφει μακρινή ιστορία στην Βόρεια Ιαπωνία ως σκύλος κυνηγιού και φύλακας. Το Ακίτα είναι μεγαλόσωμος σκύλος με μυώδη και δυνατό κορμό. Έχει πλατύ μέτωπο με επιμήκη αυλάκωση και μυτερά όρθια αυτιά. Επιπλέον, η ουρά του είναι γυριστή και καταλήγει στη ράχη του. Ακόμη, το τρίχωμά του είναι διπλό με εσωτερικό υποτρίχωμα και τραχεία, εξωτερική στρώση, ώστε να προστατεύει τον πρόγονο του Ακίτα από το κρύο. Χρωματικά, η γούνα λαμβάνει αποχρώσεις του άσπρου, φαιοκίτρινου, κόκκινο και τριχωμίες, ενώ συχνά φέρει μαύρα στίγματα ή λευκούς αποχρωματισμούς.

Η υγεία του Ιαπωνικού Ακίτα

Κάθε Ιαπωνικό Ακίτα, ακόμη κι αν έχει υιοθετηθεί από αναγνωρισμένους εκτροφείς, ενδέχεται να φέρει κληρονομικές ασθένειες. Η φυλή εμφανίζει συχνά δερματίτιδες, οπτικές δυσκολίες και νόσους του θυροειδούς. Επιπλέον, μπορεί να έχει ευαισθησίες, οι οποίες οφείλονται στο μεγάλο κορμό του. Τέτοια είναι η δυσπλασία του ισχίου. Έχουμε υπόψιν, πάντα, ότι κάθε σκύλος έχει ιδιαιτερότητες και μόνο ο κτηνίατρός του μπορεί να μας καθοδηγήσει με ασφάλεια και να μας κάνει υποδείξεις για την υγεία του ζώου.

Ιαπωνικό Ακίτα & διατροφή

Οι απαίτησεις σε θερμίδες ενός μεγαλόσωμου σκύλου, όπως το Ιαπωνικό Ακίτα, είναι μεγάλες. Η τροφή του Ακίτα, λοιπόν, πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια. Παράλληλα, αναφέραμε ότι εμφανίζουν δερματοπάθειες. Για την πρόληψη αλλεργιών, προτείνουμε την κατανάλωση τροφών με βάση το μοσχάρι ή το αρνί. Επιπλέον, προσέχουμε την ποσότητα της τροφής. Οι σκύλοι της φυλής Ακίτα έχουν τάσεις παχυσαρκίας. Διατηρούμε την υγεία του σκύλου με υγιεινές μερίδες και επιλογή τροφής κατάλληλη για την ηλικία του.

Η περιποίηση του τριχώματος του Ιαπωνικού Ακίτα

Τα Ακίτα χρειάζονται σωστή φροντίδα, όπως κάθε σκύλος συντροφιάς. Τα σκυλιά αυτά από τη φύση τους είναι καθαρά. Το τρίχωμά τους με ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού και συντήρησης αλλάζει δύο φορές το χρόνο. Τότε, η γούνα απαιτεί καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα. Αν δεν είναι περίοδος αλλαγής, οι ιδιοκτήτες των σκύλων Ακίτα μπορούν να χαλαρώσουν, βουρτσίζοντας μια φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνουν περιττό τρίχωμα και ακαθαρσίες. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους groomers για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη φροντίδα και την ευκολότερη περιποίηση ενός μεγαλόσωμου σκύλου.

Εκπαίδευση και άσκηση

Η άσκηση και η εκπαίδευση είναι σημαντικές για κάθε σκύλο και αλληλένδετες. Τα Ιαπωνικά Ακίτα είναι σκύλοι ιδιαίτερης ευφυΐας. Ωστόσο, απαιτούν εμπειρία και λεπτούς χειρισμούς στην εκπαίδευσή τους. Αν το κουτάβι Ακίτα λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, θα διευκολυνθεί η καθημερινότητά του. Συγχρόνως, ο ιδιοκτήτης θα συνδεθεί και θα κατανοήσει καλύτερα το κουτάβι. Μπορούμε να μάθουμε στο κουτάβι μας βασικές εντολές στο σπίτι. Αν θέλουμε ο σκύλος να λάβει εκπαίδευση με δυσκολότερες εντολές, απευθυνόμαστε σε έμπειρους εκπαιδευτές. Πάντα, προσπαθούμε να είμαστε ενεργό μέλος της εκπαίδευσης, για να εξοικειωθούμε με το κουτάβι.

 Το Ιαπωνικό Ακίτα μέσα στην Οικογένεια!

Οι ιδιοκτήτες των Ιαπωνικών Ακίτα γνωρίζουν το πείσμα του σκύλου τους. Γνωρίζουν, όμως, και την αφοσίωση του σκύλου στην οικογένεια. Αφού έχουν φροντίσει για την εκπαίδευση του σκύλου τους, μπορούν να τον εντάξουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Ιδίως, αν υπάρχουν μικρότερα παιδιά, τα οποία θα επιθυμούν πολύ να παίξουν με το σκυλάκι. Κανένας σκύλος δεν καταφεύγει σε επιθετικότητα, αν μπορεί να εκφραστεί με άλλους τρόπους. Βρίσκουμε τρόπους να συνυπάρχουμε με το σκύλο μας. Επιλέγουμε παιχνίδια και συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, τα οποία διατηρούν σε εγρήγορση το σκύλο. Οι σκύλοι Ακίτα είναι αγαθοί γίγαντες και εμείς πολύ τυχεροί ιδιοκτήτες, που έχουμε ένα τόσο χαρισματικό τετράποδο σύντροφο.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ιαπωνικό Ακίτα: Αγέρωχο, πανέμορφο & γεροδεμένο»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε