Γάτα Περσίας: Μία καλλονή για σπίτι

Γάτα Περσίας

Γάτα Περσίας, μία φυλή με πληθωρικό, μακρύ τρίχωμα και αζουρέ μάτια που διαχρονικώς ανήκει στις πρώτες επιλογές καθαρόαιμων οικόσιτων ζώων. Όσο η κεραμιδόγατα σαγηνεύει με τη μποέμικη ζωή της, τόσο η περσική αρχοντικά, αιχμαλωτίζει το κοινό.

Από τα βάθη της ανατολής στα σαλόνια της δύσης
Το είδος Persian Long Ηair (μακρύτριχη περσική) ελκύει, ήδη από τον 17ο αιώνα, ευρωπαίους ταξιδευτές της Περσίας – σημερινής Μέσης Ανατολής- και φθάνει στα αγγλικά ανάκτορα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ως λατρεμένο κατοικίδιο βικτωριανών σαλονιών γίνεται δημοφιλής. Στα τέλη του 19ου αιώνα φθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εκεί κατακτά τις καρδιές όλων.

Γάτα Περσίας & τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της
Η καθαρόαιμη γάτα Περσίας διαθέτει μακρύ, πλούσιο τρίχωμα και στρογγυλά μάτια ψυχρού χρώματος (πράσινα, μπλε), καφέ ή χάλκινα. Με βάση το χρώμα του τριχώματος διακρίνεται σε ποικιλίες. Η διασημότερη από αυτές είναι η Chinchilla με κοντύτερη τρίχα σε χρυσαφί ή ασημί απόχρωση. Μπορεί να έχει αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, όμως καλό θα ήταν ο ενδιαφερόμενος νέος ιδιοκτήτης να βρεθεί ενημερωμένος προτού προβεί σε επικοινωνία με τον εκάστοτε προμηθευτή. Έχει στρογγυλό πρόσωπο, κοντό ρύγχος, πεπλατυσμένη μύτη, μικρά αυτιά, κοντά πόδια με μεγάλο και φουντωτό κορμό, φουντωτή και κοντή ουρά. Είναι μέτρια προς μεγαλόσωμη ξεκινώντας από τα τριάμισι κιλά με τις αρσενικές του είδους φθάνουν έως και τα επτά κιλά. Αναμένεται να ζήσει για αρκετά χρόνια, συγχρόνως, όμως έχει εύθραυστη υγεία και χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα.

Η υγεία της περσικής γάτας χρειάζεται φροντίδα
Η ιδιαίτερή ομορφιά της γάτας Περσίας προκάλεσε την εμπορική της αναπαραγωγή σε διαφορετικές ποικιλίες. Εξαιτίας των επιτηδευμένων διασταυρώσεων για γενιές, κληρονόμησε χαρακτηριστικά όπως κοντά άκρα, πατικωμένο μουτράκι, μικρό στόμα, τα οποία μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά της δυσκόλεψαν την καθημερινότητα. Τα μικρά ρουθούνια οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα αναπνοής. Το επίπεδο πρόσωπο αυξάνει τις πιθανότητες οφθαλμικών παθήσεων με ποιο συνηθισμένη τα «μάτια που τρέχουν». Όπως τα άλλα μακρύτριχα είδη, αναπτύσσει δερματικές λοιμώξεις και εμφανίζει εξανθήματα. Έχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων. Η γέννα είναι δύσκολη υπόθεση για την περσική γάτα και χρειάζεται υποστήριξη στη διαδικασία.

Η διατροφή της γάτας Περσίας
Το επιλεγμένο φαγητό για την περσική γάτα παρέχει ουσίες που ενισχύουν το τρίχωμα  και προστατεύουν το δέρμα από ερεθισμούς. Συν της κάλυψης κάθε ανάγκης υποστηρίζει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματός της, το οποίο είναι ευερέθιστο εξαιτίας της ποσότητας των τριχόμπαλων. Ανεξαρτήτως των προτιμήσεων της προτείνεται να λαμβάνει σχεδόν σαράντα διαφορετικά συστατικά στοιχεία από την τροφή. Τα θρεπτικά συστατικά και η ποσότητά τους επιλέγονται με βάση την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την υγεία του ζώου. Είναι σημαντικό να είναι υπό έλεγχο το βάρος για τη διατήρηση της σωματικής κατάστασης σε υγιή επίπεδα. Φυσικά, ο κτηνίατρος θα παράσχει τις κατάλληλες οδηγίες για τη ορθή διατροφή του κατοικιδίου. Εξαιτίας των μικρών σιαγόνων πρέπει η τροφή να διαθέτει κατάλληλο σχήμα. Η γάτα θα προτιμήσει πιο υγρές, κονσερβοποιημένες τροφές. Ωστόσο, συνίσταται, να μάθει να τρέφεται και με μικρότερης διαμέτρου ξηρά τροφή, σε περίπτωση που ιδιοκτήτης χρειαστεί να λείψει για ώρες.

Το μακρύ τρίχωμα της γάτας Περσίας & η περιποίησή του


Η τακτική περιποίηση και υγιεινή της περσικής καλλονής είναι σημαντική και απαιτεί δέσμευση. Είναι από τη φύση της ως γάτα ανεξάρτητη, παρόλα αυτά χρειάζεται ειδική μέριμνα. Το μακρύ τρίχωμα είναι επιρρεπές στο μπλέξιμο, το σχηματισμό κόμπων και τη συγκράτηση ακαθαρσιών. Με καθημερινό βούρτσισμα, το τρίχωμα θα διατηρηθεί καθαρό, λείο στο άγγιγμα και θα ελεγχθεί ο βαθμός τη τριχόπτωσης. Η τελευταία θα γίνεται ιδιαιτέρως έντονη τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές περιόδους. Η απομάκρυνση των περιττών τριχών θα προλάβει την κατάποσή τους από τη γάτα και θα περιορίσει τις εντερικές δυσλειτουργίες που οφείλονται στις τριχόμπαλες. Για την αποβολή των τριχόμπαλων με φυσική διαδικασία, οι ειδικοί προτείνουν πάστα βύνης και καταλλήλως σχεδιασμένο γρασίδι. Σε όσους έχει φανεί απαιτητική η περιποίηση του τριχώματος, η ποικιλία Τσιντσίλα, διατηρεί την ομορφιά της ράτσας με κοντύτερη τρίχα. Πέρα από το τρίχωμά της, καθημερινό καθαρισμό, χρειάζονται τα μάτια της, τα οποία έχουν την τάση να συγκεντρώνουν δάκρυα στη γωνία του ματιού. Επιπλέον σημαντική είναι η καλή φροντίδα της μύτης, για να ελευθερώνεται και να διευκολύνεται η αναπνοή. Για μια ολοκληρωμένη φροντίδα, η ράτσα χρειάζεται τακτικούς εμβολιασμούς και έλεγχο παρασίτων, πάντα υπό την ορθή καθοδήγηση του κτηνιάτρου.

https://just4pets.gr/product-category/%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/?_gl=1*1uikd4i*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjw_aemBhBLEiwAT98FMpfRnydve2tFRYKx7oL9NFP4mnzoNBjBlgP3sGXFRCnEjtuhCRyMkBoCoTEQAvD_BwE

Οικογένεια και συμβίωση με ανθρώπους


Δεν αναφέρεται τυχαία ότι είναι ιδανική για σπίτι. Το υψηλό κόστος υιοθεσίας της καθαρόαιμης περσικής ανταμείβεται από το συντροφικό τους χαρακτήρα, την πιστότητα, το ιδιαίτερο δέσιμο με πρόσωπα και την ψυχική συνεισφορά στους ιδιοκτήτες. Είναι ήρεμη, καλότροπη, παιχνιδιάρα και δεν γίνεται επιθετική προς τον άνθρωπο. Στην αρχή της γνωριμίας με νέα πρόσωπα μπορεί να φανεί ελαφρώς απόμακρη, αλλά γρήγορα θα αποκτήσει οικειότητα. Είναι εκλεπτυσμένη, προσεχτική και εύκολα πειθαρχεί, προσόντα που την καθιστούν εύκολα εκπαιδεύσιμη. Μπορεί να συνηθίσει στο χλιαρό μπάνιο, αν καθαρίζεται έτσι από γατάκι. Κάποιο ονυχοδρόμιο θα την κρατήσει απασχολημένη και δεν θα στρέψει το ενδιαφέρον της σε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα αξίας. Κοινωνικοποιείται χωρίς εντάσεις με τις υπόλοιπες γάτες, τους σκύλους αλλά και τα μικρά παιδιά. Μπορεί η περιποίησή της να φανεί χρονοβόρα, όμως πλέον στο εμπόριο παρέχεται πληθώρα τροφών, δερματικά ελεγμένων ειδών καλλωπισμού και αξεσουάρ που καθιστά τη διαδικασία ευκολότερη για τον ιδιοκτήτη και πιο ευχάριστη για το ζώο.


Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Γάτα Περσίας: Μία καλλονή για σπίτι»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε