Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 710 4222
enidrio-gia-arxarious

Ενυδρείο για αρχάριους: 5 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη

Η διατήρηση ενός ενυδρείου είναι ένας υπέροχος τρόπος να φέρετε λίγη φύση μέσα στο σπίτι σας, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί μια χαλαρωτική και ανταποδοτική εμπειρία. Αν είστε νέος στο χόμπι, η φροντίδα ενός ενυδρείου μπορεί να μοιάζει πολύπλοκη. Ποιο ενυδρείο να επιλέξετε; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι τύποι ψαριών; Πώς διασφαλίζετε ότι τα ψάρια σας θα είναι υγιή; Από πού να ξεκινήσετε για να στήσετε το πρώτο σας ενυδρείο; Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε πέντε βασικές συμβουλές για ενυδρείο για αρχάριους, για να κάνετε την αρχή σωστά. 

  1. Budget

Τα ενυδρεία είναι μια επένδυση και όχι απλώς μια εφάπαξ αγορά. Το αρχικό κόστος που είχατε υπόψη μπορεί να αυξηθεί προτού το καταλάβετε, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν και συνεχείς δαπάνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πώς θα πρέπει λοιπόν να ορίσετε το budget του ενυδρείου σας; Μία ενδεικτική ανάλυση του κόστους περιλαμβάνει:

  • Αρχικό στήσιμο: Περιλαμβάνει τη δεξαμενή του ενυδρείου, τη βάση (αν χρειαστεί), τον φωτισμό, το σύστημα φιλτραρίσματος, τη θέρμανση (ειδικά αν επιλέξετε τροπικά ψάρια), το υπόστρωμα (όπως χαλίκι ή άμμο) και τη διακόσμηση. Ανάλογα με το μέγεθος και τα ψάρια που θα επιλέξετε, μπορείτε να υπολογίσετε ένα αρχικό κόστος ως εξής:

– Μικρό ενυδρείο (10-30 λίτρα): ~150-300 ευρώ

– Μεσαίο ενυδρείο (30-100 λίτρα): ~300-600 ευρώ

– Μεγάλο ενυδρείο (100+ λίτρα): ~600+

  • Μηνιαία έξοδα: Τα μηνιαία έξοδα συνήθως περιλαμβάνουν την τροφή των ψαριών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού, αντικατάσταση των φίλτρων και την ηλεκτρική ενέργεια για φωτισμό και φιλτράρισμα.
  • Έξοδα έκτακτης ανάγκης: Μία καλή κίνηση είναι να διατεθεί ένα μικρό budget για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως εάν ένα ψάρι αρρωστήσει και πρέπει να αγοράσετε φάρμακα ή εάν χαλάσει ο εξοπλισμός και χρειαστεί αντικατάσταση.

Pro tip: Μην κάνετε οικονομία στον εξοπλισμό. Επενδύστε σε ένα καλής ποιότητας φίλτρο και ένα καλό σύστημα θέρμανσης και φωτισμού, θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. 

  1. Κύκλος αζώτου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσετε πριν δημιουργήσετε ένα ενυδρείο είναι ο κύκλος του αζώτου. Αυτή η βιοχημική διαδικασία είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των τοξικών βακτηρίων στο ενυδρείο σας. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Αμμωνία (NH3 ) μετατρέπεται σε Νιτρώδη άλατα (ΝΟ2 ) και Νιτρικά άλατα (ΝΟ3 ), που σημαίνει το εξής:

  • Αμμωνία: Οι απεκκρίσεις ψαριών και τα υπολείμματα τροφής παράγουν αμμωνία, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια. Τα ωφέλιμα βακτήρια διασπούν την αμμωνία σε Νιτρώδη άλατα, τα οποία είναι επίσης επιβλαβή, αλλά πολύ λιγότερο από την Αμμωνία.
  • Νιτρικά άλατα: Ένας άλλος τύπος ωφέλιμων βακτηρίων μετατρέπει τα Νιτρώδη άλατα σε Νιτρικά άλατα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο τοξικά και μπορούν να ελεγχθούν με τακτικές αλλαγές νερού.

Ο κύκλος του αζώτου, όπως ονομάζεται η παραπάνω διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ενυδρείου. Για να φροντίσετε για τη σωστή λειτουργία του, κάντε τακτικά μετρήσεις στο νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν εντοπίζετε συγκεντρώσεις Αμμωνίας και Νιτρωδών αλάτων και ότι βρίσκετε ελάχιστες ή μηδενικές συγκεντρώσεις Νιτρικών αλάτων.

Pro tip: Πριν τοποθετήσετε τα ψάρια στο ενυδρείο σας, αφήστε το να κάνει τον κύκλο του αζώτου για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες..

enidrio-gia-arxarious

  1. Επιλογή ψαριών

Δεν είναι όλα τα ψάρια κατάλληλα για αρχάριους. Μερικά είδη είναι πιο ανθεκτικά και λιγότερο απαιτητικά από άλλα, ενώ υπάρχουν ψάρια τα οποία είναι επιθετικά, και άλλα που είναι περισσότερο. Ερευνήστε την ιδιοσυγκρασία των ψαριών που θέλετε και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα άλλα ψαράκια. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφασίσετε εκ των προτέρων αν θα επιλέξετε ψάρια γλυκού ή θαλασσινού νερού, καθώς αυτό θα καθορίσει και όλη την επιλογή εξοπλισμού, τις ρυθμίσεις του νερού, κλπ.

Για αρχάριους, προτείνεται να επιλέξετε είδη όπως τα Guppy, τα Neon Tetra ή τα Molly, τα οποία είναι εύκολα στη φροντίδα τους και ανθεκτικά στις μεταβολές των συνθηκών του νερού. Δείτε εδώ τι ψάρια μπορείτε να επιλέξετε αν ξεκινάτε τώρα το ενυδρείο σας.

Pro tip: Προσέξτε να μην υπερφορτώσετε το ενυδρείο με πολλά ψάρια από την αρχή. Καλό είναι να ξεκινήσετε με λίγα και σταδιακά να προσθέτετε νέα μέλη στη κοινότητά σας. 

  1. Συντήρηση

Ένα μεγάλο κομμάτι του ενυδρείου είναι η τακτική συντήρηση. Εύκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η διεργασία τελειώνει μόλις εγκατασταθεί το ενυδρείο, αλλά η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα ψάρια σας απαιτεί συνεχή δουλειά. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά τη συντήρησή του:

  • Αλλαγές νερού: Θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές νερού (συνήθως το 10-20% του νερού) κάθε εβδομάδα, για να διατηρήσετε το νερό καθαρό και τα επίπεδα νιτρικών αλάτων χαμηλά.
  • Συντήρηση φίλτρου: Τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται κάθε μήνα, αλλά ποτέ μην καθαρίζετε εντελώς τα μέρη του ή μην τα αντικαταστήσετε ταυτόχρονα. Το φίλτρο είναι το μέρος όπου ζουν τα περισσότερα από τα ωφέλιμα βακτήρια και ο υπερβολικός καθαρισμός του μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του αζώτου. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε νερό χωρίς χλώριο σε θερμοκρασία δωματίου(ή λίγο από το νερό του ενυδρείου σας) και ποτέ νερό βρύσης.
  • Έλεγχος άλγης: Η άλγη μπορεί να καταλάβει γρήγορα το ενυδρείο σας εάν ο φωτισμός είναι υπερβολικός ή τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών δεν είναι ισορροπημένα. Ο τακτικός καθαρισμός του γυαλιού και των διακοσμητικών θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά την άλγη.

Pro tip: Επενδύστε σε ένα καλό kit μετρήσεων νερού. Ο τακτικός έλεγχος του νερού σας για αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά άλατα και pH θα σας ειδοποιήσει για τυχόν θέματα προτού αυτά προκαλέσουν προβλήματα.

  1. Φυτά 

Τα φυτά δεν διακοσμούν απλώς ένα ενυδρείο ψαριών, αλλά προσφέρουν και μια ολόκληρη σειρά από άλλα οφέλη. Λειτουργούν ως φυσικό φιλτράρισμα, παρέχουν στο νερό οξυγόνο, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται από τους κατοίκους του ενυδρείου, καταπολεμούν την άλγη και παρέχουν καταφύγιο στα ψάρια σας για να κρυφτούν.

Πολλοί αρχάριοι ιδιοκτήτες ενυδρείων επιδιώκουν να αποφύγουν τις επιπλέον δαπάνες, τοποθετώντας εξαρχής λίγα φυτά, με την ιδέα ότι θα αναπτυχθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό λάθος, αφού η άλγη θα χαρεί να καλύψει τα κενά αυτά σε ένα καινούργιο ενυδρείο που δεν έχει ισορροπήσει ακόμη. Εάν χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά ενυδρείου από την αρχή, θα αποτρέψετε την εμφάνιση της άλγης.

enidrio-gia-arxarious

Ενυδρείο για αρχάριους: Δημιουργήστε τον δικό σας μικρό υδάτινο κόσμο <Η2>

Το να ξεκινήσετε το δικό σας ενυδρείο μπορεί να αποβεί μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία, αρκεί να προετοιμαστείτε σωστά και να κατανοήσετε τις βασικές ανάγκες των ψαριών σας. Με αυτές τις πέντε συμβουλές, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα όμορφο και υγιές ενυδρείο που θα σας προσφέρει ώρες χαλάρωσης και απόλαυσης.

Στο eshop του Just4Pets θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να στήσετε και να διατηρήσετε το ενυδρείο σας: Από τεχνικό εξοπλισμό, φίλτρα και αντλίες, μέχρι διακοσμητικά, εργαλεία μετρήσεων και τροφές ψαριών, ανακαλύψτε μία μεγάλη γκάμα επώνυμων προϊόντων στις καλύτερες τιμές!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ενυδρείο για αρχάριους: 5 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.