Εκπαίδευση κουταβιού: Τί περιλαμβάνει

Εκπαίδευση κουταβιού

Εκπαίδευση κουταβιού: Το Α και το Ω για μια καλή ζωή μαζί του. Φροντίστε γι’ αυτή, έτσι ώστε να είναι στοχευμένη και κυρίως καλώς οργανωμένη. Τί πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει; Μάθετε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σας!

Πότε ξεκινάει η εκπαίδευση κουταβιού;

Το κουταβάκι μας ξεκινάει να μαθαίνει με το που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού. Οι αλληλεπιδράσεις με το κουτάβι και η στάση μας απέναντί του είναι μορφή εκπαίδευσης. Η συμπεριφορά στο σπίτι και οι κοινωνικές εμπειρίες είναι όλες μορφές εκπαίδευσης με καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα συμπεριφορά του. Πριν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση, έχουμε προμηθευτεί τα κατάλληλα όργανα εκμάθησης. Επιπλέον, εκπαιδεύουμε με προγραμματισμένες επαναλήψεις και πολλή υπομονή, κατανοώντας την μικρότερη υπομονή του νεαρού κουταβιού μας.

Πώς μαθαίνει το κουτάβι μου;

Το κουτάβι θα επαναλάβει στο μέλλον συμπεριφορές που είχαν καλό αποτέλεσμα. Το καλό αποτέλεσμα για το κουτάβι μας μπορεί να είναι μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, μια εξερεύνηση, η προσοχή που έλαβε από εμάς. Γενικά, η εκπαίδευση κουταβιών μέσω επαίνου και ανταμοιβών είναι μια αποτελεσματική πρακτική. Έχουμε στο μυαλό μας ποια είναι τα επιθυμητά όρια, που θέλουμε να έχει το σκυλάκι. Δεν περιμένουμε να εκδηλώσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αλλά προλαβαίνουμε την κατάσταση, παρατηρώντας το ζώο. Η προσεχτική παρατήρηση του σκύλου, καθιστά κι εμάς καλύτερους ιδιοκτήτες. Μόλις έχουμε ένα πλάνο για το πώς θέλουμε να συμπεριφέρεται το κουτάβι μας, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τις ασκήσεις.

 

Ιδέες για εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι

Για παράδειγμα, θέλουμε το κουτάβι να αντιδρά με συγκεκριμένη, ήπια συμπεριφορά σε καθημερινά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συνάντηση του κουταβιού με άνθρωπο
  • Συνάντηση του κουταβιού με σκύλο ή άλλο ζώο
  • Ανταπόκριση κουταβιού στο όνομά του
  • Ανταπόκριση του κουταβιού στο κουδούνι της πόρτας
  • Αναγνώριση θέσης κρεβατιού
  • Αναγνώριση θέσης τουαλέτας
  • Δεκτική συμπεριφορά στο περιλαίμιο
  • Δεκτική συμπεριφορά στην περιποίηση
  • Δεκτική συμπεριφορά στην κτηνιατρική φροντίδα
  • Διαχείριση του άγχους αποχωρισμού

Εκπαίδευση κουταβιού με χρήση λιχουδιάς

Χρησιμοποιούμε μια λιχουδιά που αρέσει στο κουτάβι για τη διδασκαλία νέας συμπεριφοράς. Με τη λιχουδιά μαγνητίζουμε τη μύτη του κουταβιού και εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε την προσοχή του. Παράδειγμα: Αρχικά, καλούμε το κουτάβι με το όνομά του κρατώντας τη λιχουδιά κοντά στη μύτη του. Στη συνέχεια, απομακρυνόμαστε αργά προς τα πίσω. Αφού, το κουτάβι δείξει υπομονή και ανταποκριθεί, προσφέρουμε τη λιχουδιά. Για να μη χάσει το ενδιαφέρον του το κουτάβι, το αφήνουμε να γλείφει τη λιχουδιά. Επιπλέον, έχουμε τη λιχουδιά σε ύψος τέτοιο, ώστε να μη χάσει την οπτική επαφή.

 

Επιβράβευση ή απόρριψη συμπεριφοράς με δείχτες

Οι δείχτες μπορούν να είναι σύντομες φράσεις, λιχουδιά, ενδεικτικός ήχος μέσω σφυρίχτρας για σκύλους ή κίνηση των χεριών. Όταν το κουτάβι ανταποκρίνεται θετικά, πάντα, θα περιμένει την ανταμοιβή του. Παράδειγμα: Απομακρυνόμαστε από το κουτάβι και θέλουμε να μας ακολουθήσει μόνο του χωρίς να το φωνάξουμε πίσω. Στεκόμαστε και κοιτάζουμε το κουτάβι. Αν αυτό επιλέξει να έρθει προς τα εμάς, συνδυάζουμε τη θετική συμπεριφορά με μια λέξη όπως «καλό» και προσφέρουμε λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Το κουτάβι μας δεν καταλαβαίνει ποια είναι η απαίτησή μας από την αρχή. Όλη η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι πρωτόγνωρη για το σκυλάκι.

Εκπαίδευση κουταβιού σε εκπαιδευτικά κέντρα

Τα οργανωμένα εκπαιδευτικά κέντρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εκμάθηση δύσκολων δεξιοτήτων. Επιπλέον, το κουτάβι θα κοινωνικοποιηθεί σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, το οποίο δεν είναι πάντα δυνατό με την εκπαίδευση στο σπίτι. Πηγαίνω το κουτάβι μου υγιές και αποπαρασιτωμένο. Συζητώ τις επιλογές εκπαίδευσης για το κουτάβι μου με τον κτηνίατρο. Εκείνος θα μου προτείνει κατάλληλη ώρα εκπαίδευσης, τοποθεσία και ίσως με αποτρέψει από τυχόν βλαπτικές πρακτικές για το κουτάβι. Εναλλακτικά, αν η διαδικασία της εκπαίδευσης μας φάνηκε επίπονη, μπορούμε να υιοθετήσουμε κουτάβι, το οποίο έχει, ήδη, λάβει την απαιτούμενη επίσημη εκπαίδευση, πριν το φέρουμε στο σπίτι. Το εκπαιδευμένο κουτάβι, εκτός από καλούς τρόπους, μαθαίνει να  διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία την ενήλικη ζωή του.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Εκπαίδευση κουταβιού: Τί περιλαμβάνει»;Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε