Ντατσχουντ: Ο γνωστός αξιαγάπητος σκύλος – Λουκάνικο!

Ντατσχουντ Ο γνωστός αξιαγάπητος σκύλος - Λουκάνικο!

Ντατσχουντ: Ίσως το έχετε ακούσει λουκάνικο ή αν είστε πιο εξοικειωμένοι με την καταγωγή του, να το ξέρετε και ως Τέκελ. Το βέβαιο είναι ότι τα σύνορα της Γερμανίας φάνηκαν πολύ στενά, για να περιορίσουν τη φήμη του. Από εκεί εμφανίζεται τον 15ο αιώνα, εκτρέφεται και διασταυρώνεται με άλλες ράτσες, ώστε να εμφανίζει τη σημερινή πληθώρα ποικιλιών. Το χαρακτηριστικό σχήμα του κορμού τους είναι αυτό που τα εξέλεξε, έναντι άλλων κυνηγετικών φυλών, ως λαγωνικά μικρών ζώων που τρυπώνουν σε λαγούμια.

Είδη φυλής

Τα Ντατσχουντ έχουν λεπτό και μακρύ κορμό με μυώδη, κοντά πόδια. Η ράτσα έχει τρία μεγέθη: το στάνταρ, το μίνι και το κανίνχεν (ενδιάμεσο των δύο μέγεθος). Κάθε μέγεθος μπορεί να έχει τρεις τύπους τριχώματος: κοντότριχο, σκληρότριχο και μακρύτριχο. Εμφανίζονται σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, μπεζ, γκρί, μαύρο και σοκολατί. Έχουν μακριά μουσούδα, μεγάλα, πεσμένα αυτιά και μεγάλα μάτια με χρώμα σκούρο κόκκινο ή καφέ με μαύρο.  Όλα τα Ντατσχουντ ακόμη και το κοντότριχο, αποβάλλουν το τρίχωμα τους. Το κοντότριχο είδος φέρει το χαρακτηριστικό λείο και λαμπερό τρίχωμα, που προτιμάται λόγω της χαμηλότερης συντήρησης.

Προβλήματα υγείας

Ενώ ανήκει στις εύρωστες φυλές, οι ιδιοκτήτες Ντατσχουντ χρειάζεται να έχουν υπόψιν τους ασθένειες, τις οποίες η φυλή εμφανίζει συχνά. Τέτοιες είναι οι παθήσεις στους σπονδύλους, η επιληψία και τα ευαίσθητα μάτια, τα οποία μπορεί να τυφλωθούν χωρίς την έγκυρη διάγνωση. Ακόμη, είναι επιρρεπή στο να ανεβάσουν διαβήτη. Φαίνεται να έχουν ευπαθές στομάχι, για αυτό χρειάζονται μικρά και συχνά γεύματα. Οι ειδικοί προτείνουν η κατανάλωση νερού να αποτρέπεται προτού και αμέσως μετά το φαγητό, για να μην επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης. Αν νοιαζόμαστε και παρατηρούμε τα κατοικίδια μας, όποιο πρόβλημα και να προκύψει θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πάντα σε συνεργασία και υπακοή στις συμβουλές του κτηνιάτρου.

Φροντίδα

Ένα υγιές Ντατσχουντ θα ζήσει από 12 έως 16 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. Η φροντίδα βασίζεται στην καλή διατροφή και στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Η μακριά τους πλάτη είναι ευπαθής, οπότε είναι καλό να διατηρείται σταθερό το βάρος τους. Επιπλέον, κατά το παιχνίδι  ελέγχουμε ότι οι δραστηριότητες που ακολουθεί ο σκύλος δεν επιβαρύνουν το σκελετό του. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι τα μικρόσωμα Ντατσχουντ δεν έχουν ανάγκη την καθημερινή άσκηση και τους αρκεί το τρέξιμο στο εσωτερικό της κατοικίας. Με τη συχνή άσκηση, όμως, θα ενισχύσουν τους μυς του θώρακα και θα προστατεύσουν τον κορμό από μελλοντικά προβλήματα. Δύο περίπατοι την ημέρα, μισής ώρας, αρκούν. Στους περιπάτους σας, μην τα αφήνετε χωρίς λουρί, γιατί το κυνηγετικό ένστικτο ενεργοποιείται με το παραμικρό και θα βρεθείτε ανυποψίαστος να τα χωρίσετε από την περαστική γατούλα.

Περιποίηση

Η περιποίηση ενός Ντατσχουντ εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας του. Τα μακρύτριχα χρειάζονται συχνό βούρτσισμα, και τα  σκληρότριχα ένα ειδικό κούρεμα stripping για την απομάκρυνση περιττού τριχώματος. Για όσα έχουν κοντό τρίχωμα, αρκεί ένα μπάνιο, κάθε δύο μήνες, με ένα συστημένο σαμπουάν για κοντότριχα σκυλιά. Το μικρότερο μέγεθος Ντατσχουντ με το λείο τρίχωμα είναι χαμηλής συντήρησης. Προτείνεται απλό χτένισμα με γάντι από καουτσούκ μία φορά την εβδομάδα για την αφαίρεση των περιττών τριχών. Τέλος, τα πεσμένα αυτιά θα χρειαστούν καθαριότητα, για να μην μολυνθούν, όπως προσέχουμε πάντα σε ράτσες με την ίδια φυσιολογία.

Διατροφή

Σαν μικρόσωμη φυλή, το Ντατσχουντ θερμιδικά χρειάζεται τα απαιτούμενα επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών και τροφή μικρού μεγέθους, αν θα τους παρέχουμε ξηρά τροφή στη μορφή κροκέτας. Το μικρό μέγεθος διευκολύνει τη μάσηση, την πέψη και δεν επιβαρύνει τη μικρή γνάθο του σκύλου. Αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να κρατήσουμε το βάρος ελεγχόμενο. Παρέχουμε συχνά και μικρά γεύματα. Δεν δίνουμε λιχουδιές από το πλούσιο θερμιδικά δικό μας φαγητό, αλλά επιλέγουμε εξειδικευμένης σύστασης.

 

Οικογένεια

Το Ντατσχουντ είναι συντροφικός σκύλος, πρέπει να αντιμετωπίζεται με φροντίδα και να περιορίζεται, όταν παίζει με παιδάκια ή όταν χοροπηδά ανεξέλεχτα. Είναι υπάκουα σκυλιά και πιστά στον άνθρωπο τους. Αυτό τα καθιστά ιδανικά κατοικίδια για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.Έχουν ευαισθησία και η κακή διάθεση του ιδιοκτήτη επιδρά σε αυτά. Γαβγίζουν πολύ στην παρουσία ξένων ανθρώπων ή άγνωστων σκύλων. Η ράτσα είναι ιδιαίτερης ευφυΐας, ανεξάρτητη και ισχυρογνώμων. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών η εκπαίδευσή τους, ας γίνεται σχολαστικά και υπό την επίβλεψη ειδικού, αφού οι αρχάριοι θα δυσκολευτούν με το πείσμα τους.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Ντατσχουντ : Ο αξιαγάπητος σκύλος – Λουκάνικο!»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε