Αφγανικό Λαγωνικό (Afghan Hound): Αποπνέοντας κομψότητα

Αφγανικό Λαγωνικό

Αφγανικό Λαγωνικό: Μία πανέμορφη φυλή με καταγωγή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ίσως εκείνο που το καθιστά ομορφότερο είναι ότι καθόλου δεν μερίμνησε για την ομορφιά του. Η τελευταία σε συνδυασμό με την ευρωστία της ράτσας προστάτεψαν το Αφγανικό λαγωνικό από τις διασταυρωτικές επιμειξίες. Ξεκινώντας από την αρχαία Αίγυπτο, διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής σχεδόν απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου. Κάπου στον 19ο αιώνα, δεσπόζει σε κάποια πλαγιά ή ζει προστατευμένο κοντά σε βασιλικές οικογένειες του Αφγανιστάν, όπου το εντοπίζει το Ευρωπαϊκό μάτι.

Χαρακτηριστικά της φυλής «Αφγανικό Λαγωνικό»
Το Αφγανικό Λαγωνικό διαθέτει οξεία όραση, για να κυνηγά στο φυσικό του περιβάλλον, ανταγωνιζόμενο σε ταχύτητα λεοπαρδάλεις. Κινείται με ευελιξία σε τραχές έδαφος εξαιτίας των μεγάλων πελμάτων, μακρυών άκρων και του πλατύ ισχίου. Είναι ψηλή ράτσα φθάνοντας σε ύψος τα 63 έως και 69 εκατοστά, ενώ μπορεί ζυγίζει έως 27 κιλά. Έχει μεγάλα αυτιά με πεσμένο πτερύγιο, μακριά μουσούδα και μακρύ τρίχωμα καλύπτει τον λεπτό κορμό του. Το τρίχωμα εμφανίζεται πυκνότερο στην κορυφή του κεφαλιού, στη ράχη και στο εξωτερικό μέρος των κάτω άκρων διαγράφοντας τέλεια χωρίστρα. Συνήθως, φέρει αμιγές χρώμα, αλλά δε λείπουν και οι συνδυασμοί. Ο κορμός καταλήγει σε λεπτή ουρά, η οποία κυρτώνει στην άκρη της.

Η υγεία του Αφγανικού Λαγωνικού
Κυνηγόσκυλα της ανατομίας του Αφγανικού Λαγωνικού εμφανίζουν συγκεκριμένες ευαισθησίες. Έχουν μικρές αποθήκες λίπους που τα καθιστά ευαίσθητα στη νάρκωση. Είναι επιρρεπή σε οφθαλμολογικές παθήσεις, ενώ πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί για ισχιαλγία. Η φυλή τείνει να έχει προβλήματα στο θυροειδή αδένα και οι ειδικοί προτείνουν συστηματικούς ελέγχους. Επιπλέον, συχνά προκύπτει πρήξιμο στο στομάχι, κατάσταση που πρέπει να επικοινωνήσουμε στο κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο.

Αφγανικό Λαγωνικό & περιποίηση
Τα κουτάβια του είδους έχουν ελαφρώς κατσαρό τρίχωμα, το οποίο είναι κοντό. Το Αφγανικό Λαγωνικό αποκτά το μεταξένιο, μακρύ τρίχωμά του στην εφηβεία. Η ολοκληρωμένη φροντίδα περιλαμβάνει εντατική περιποίηση του τριχωτού με συχνό και σχολαστικό βούρτσισμα. Συστήνεται μπάνιο σε τακτικές περιόδους με εξειδικευμένα προϊόντα υγιεινής. Παράλληλα, σημαντική είναι η επιμέλεια των νυχιών. Τέλος, κόμμωση από συνεργεία καλλωπισμού εξοικειωμένα με τη φυλή ανανεώνει το τρίχωμα, διευκολύνει το σκύλο και εμάς.

Υψηλές διατροφικές απαιτήσεις
Ένα Αφγανικό Λαγωνικό έχει διατροφικές απαιτήσεις που καλύπτονται από υψηλής ποιότητας τροφές. Υπάρχει στο εμπόριο πληθώρα τροφών κατάλληλη για κάθε στάδιο της ανάπτυξης. Για την οδοντική υγιεινή, οι ειδικοί προτείνουν κροκέτες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του ζώου. Ως κυνηγόσκυλο, έχει ανατομικά λεπτό και λυγερό σώμα, το οποίο είναι γνώρισμα της φυλής, όχι ένδειξη υποσιτισμού. Τούτου λεχθέντος, μια θρεπτική τροφή στις συνιστώμενες μερίδες καλύπτει τις ανάγκες του και του παρέχει ενέργεια, για να παραμένει δραστήριο. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε το πρόγραμμα διατροφής με τον κτηνίατρο, ο οποίος έχει γνώση των απαιτήσεων του σκύλου. Δεν ξεχνάμε να έχουμε διαθέσιμο καθαρό, φρέσκο νερό.

Έντονη ανάγκη για άσκηση
Έχουν ισχυρό το ένστικτο να τρέξουν και να κυνηγήσουν το αντιληπτό θήραμα, οπότε στις εξόδους πρέπει να βαστάζονται από λουρί. Είναι αθλητικοί και μεγαλόσωμοι σκύλοι. Ένας σύντομος περίπατος δεν τους αρκεί, ούτε είναι ικανός να τους γυμνάσει αρκετά. Ένα Αφγανικό Λαγωνικό θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιδοθεί σε άσκηση πολλές φορές την εβδομάδα. Ιδανική περίπτωση είναι κάποια κλειστή περιοχή με φράχτη ικανού ύψους, γιατί συν τοις άλλοις είναι εξαιρετικοί άλτες. Ο σκύλος εξαντλεί την ενέργειά του με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι αν μένουμε σε διαμέρισμα, θα είναι εκτονωμένος και δεν θα έχει διάθεση για αταξίες.

Αφγανικό Λαγωνικό & η σχέση του με την οικογένεια
Τα Αφγανικά Λαγωνικά είναι στοργικά και εξαιρετικά πιστά στον άνθρωπό τους. Προσαρμόζονται δύσκολα σε νέους χώρους και τους αρέσει να εκπαιδεύονται στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν θα ξεπεραστεί το κυνηγετικό ένστικτο της φυλής να τρέχουν με υψηλές ταχύτητες. Μοιάζουν, λοιπόν, οι ιδανικοί σύντροφοι για ανθρώπους, οι οποίοι αγαπούν την άσκηση και τους ενθουσιάζουν οι πολύωροι περίπατοι.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Αφγανικό Λαγωνικό (Afghan Hound): Αποπνέοντας κομψότητα»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε