Αδέσποτη γάτα στο σπίτι: Από την επιτυχημένη φιλοξενία έως την ευτυχέστερη υιοθεσία

Αδέσποτα γάτα στο σπίτι: Μία πραγματική πρόκληση για μας είτε πρόκειται για να τη φιλοξενήσουμε είτε για να την υιοθετήσουμε. Η μεγάλη μας ανάγκη να φροντίζουμε και εν προκειμένω γατούλες, μας οδηγεί σε αυτό το άρθρο. Κάνουμε την απογευματινή μας βόλτα και ένα ανεπαίσθητο νιαούρισμα αιχμαλωτίζει την ακοή μας. Τις περισσότερες φορές θα είναι μωρό γατάκι. Τώρα δεν χρειάζεται βιασύνη. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε μια απλή κονσέρβα. Μόλις το γατάκι καταλάβει τις προθέσεις μας να το περιποιηθούμε, θα αποβάλει το φόβο του και θα πλησιάσει προς εμάς. Εδώ κρίνουμε αν χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια κτηνιάτρου. Κι αφού ελέγξουμε οπτικά ότι είναι πράγματι υγιές και δεν φορά περιλαίμιο, σκεφτόμαστε έως ποιό βαθμό θα συντρέξουμε το ζωάκι.

Φιλοξενία ή υιοθεσία της αδέσποτης γάτας;
Η σκέψη για βοήθεια ενός αδέσποτου ζώου είναι πάντα υπέροχη. Προχωρώντας στην πράξη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους τρόπους σωστής φροντίδας στο σπίτι. Η υιοθεσία είναι εξαιρετική, αν όμως αυτό που μπορούμε είναι να φιλοξενήσουμε τη γατούλα, ας το κάνουμε. Ειλικρινά, αρκεί. Ταυτόχρονα, αναζητούμε τη μόνιμή της κατοικία. Υπάρχουν και σωματεία τα οποία μπορούν να μας συνδέσουν με πιθανούς ιδιοκτήτες, αν δυσκολευτούμε με τη διαδικασία. Είτε είναι προσωρινή η διαμονή του, είτε είναι το νέο του σπιτικό αυτά που έχουμε να κάνουμε είναι κοινά.

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο
Η αδέσποτη γάτα πρέπει να επισκεφθεί συντόμως στον κτηνίατρο. Είναι σημαντικό μιας και θα εξεταστεί για διάφορα παράσιτα, που συνήθως παρουσιάζουν τα αδέσποτα. Αφενός θα ενημερωθείτε για την υγεία του ζώου και αφετέρου θα προστατεύσετε υγειονομικά την κατοικία σας. Αν δεν είστε ο πρώτος που περιθάλπει τη γατούλα, μπορεί να είναι κιόλας στειρωμένη. Εναλλακτικά, ενημερωθείτε για την κατάλληλη ηλικία στείρωσής της.

Προετοιμάστε την αδέσποτη γάτα για την έλευσή της στο σπίτι
Μπορεί, να έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο. Επειδή θα μεγαλώσει η συντροφιά σας, χρειάζεται προσαρμογή για όλες τις πλευρές. Θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στα όρια του ήδη υπάρχοντος ζώου, ειδικά αν είναι άλλου είδους. Τα κατοικίδια μπορούν να συμβιώσουν, όταν αποκλειστεί ο φόβος ανάμεσά τους και η κτητικότητα προς εσάς. Η αρμονία θα έρθει μετά της υπομονής. Στην περίπτωση που απειλείται η ζωή του ενός, αν είναι τρωκτικό ή κατηγορία με την οποία η γάτα μπορεί να σιτιστεί στη φύση, προτείνουμε διαφορετική προσέγγιση.

 

Τί χρειάζεται να έχω για να φροντίσω την αδέσποτη γάτα;
Η βασική φροντίδα της αδέσποτης γάτας στο σπίτι δεν είναι όσο πολυέξοδη θέλει το εμπόριο να νομίζετε ότι είναι. Όμως, πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα για την καθημερινότητα του ζώου. Οι πρώτες προμήθειες θα καλύψουν τις βιολογικές ανάγκες της. Επιλέγουμε τροφή κατάλληλη για την ηλικία της, ανοιχτή ή κλεστή αμμοδόχο και άμμο για την υγιεινή της. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε να προμηθευτούμε ό,τι μας πρότεινε ο κτηνίατρος για την αποπαρασίτωση και την υγεία της.

Η προσαρμογή στο σπίτι
Σειρά έχουν οι ψυχικές ανάγκες της γατούλας, τις οποίες δεν πρέπει να παραμελήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε κάποιο ήσυχο μέρος. Εκεί θα διαμορφώσουμε κατάλληλα μια περιοχή, για να την υποδεχθούμε και να την κάνουμε να νιώσει οικειότητα. Κατά την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, το γατάκι θα χρησιμοποιήσει το χώρο, που προορίσαμε για αυτό ως κρησφύγετο. Από εκεί θα εξέρχεται, για να ανακαλύψει το νέο του κόσμο έως ότου συνηθίσει στη νέα του ζωή. Τέλος, φοράμε ταυτότητα στο νέο μας φίλο με ενημερωμένα στοιχεία, ώστε όπου βρεθεί να γυρίσει πίσω σε εσάς. Σίγουρα η νέα του κατάσταση είναι καλύτερη μιας και το μέλλον των αδέσποτων, ιδίως σε αστικά περιβάλλοντα, είναι σκληρό και για να μην κρυβόμαστε, μικρής διάρκειας.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Αδέσποτη γάτα στο σπίτι: Από την επιτυχημένη φιλοξενία έως την ευτυχέστερη υιοθεσία»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε