Είδη παπαγάλων & τα χαρακτηριστικά τους

Είδη παπαγάλων

Είδη παπαγάλων: Ποια είναι και ποιες οι διαφορές τους; Αν και εξωτικοί, από την αρχαιότητα εξημερώθηκαν λόγω της έντονης κοινωνικότητάς τους. Σήμερα, θα γνωρίσουμε 10+1 κατηγορίες της μεγάλης οικογένειας των αγαπημένων μας παπαγάλων!

10+1 είδη παπαγάλων

  1. Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος (African Grey) ή Ζακό

Εξαιρετικά έξυπνος και ομιλητικός, ο Ζακό αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα είδη παπαγάλων παγκοσμίως. Χρειάζεται βιταμίνη Α και ασβέστιο συμπληρωματικά της διατροφής του. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνουμε, ώστε να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά όρια, αποφεύγοντας τροφές με αυξημένα λιπαρά οξέα. 

  1. Παπαγάλοι Εκλέκτους (Eclectus)

Οι Εκλέκτους οφείλουν το όνομά τους στο σπάνιο χαρακτηριστικό τους να ξεχωρίζουν τα δύο φύλα από το χρώμα τους. Σε καθημερινή βάση, τους παρέχουμε δοχείο μπάνιου, για να διατηρούν το φτέρωμά τους καθαρό. Οι Εκλέκτους είναι ένα από τα είδη παπαγάλων που μαδούν το τρίχωμά τους, όταν νιώθουν μοναξιά. Συνεπώς, τους αφιερώνουμε χρόνο, ενώ έχουμε διαθέσιμα παιχνίδια για να μειώσουμε την πλήξη. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους, γιατί φέρουν μακριά φτερά.

  1. Αγαπόρνιθα (Lovebirds)

Οι παπαγάλοι lovebirds είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα είδη παπαγάλων, συγκριτικά με άλλα. Οφείλουν το όνομά τους στις εκδηλώσεις τρυφερότητας μεταξύ των ζευγαριών. Είναι ικανά να μιμηθούν ήχους, εάν εκπαιδευτούν από έμπειρους εκπαιδευτές. Σαν ιδιοκτήτες τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Εμφανίζουν, συχνά, εντερικά προβλήματα γι’ αυτό έχουμε διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι φρέσκα.

  1. Μολούκαν κοκατού (Μolucan Cockatoo ή Salmoncrested)

Ο Μολούκαν κοκατού είναι ένα από τα πιο μεγάλα σε μέγεθος είδη – μπορεί να φτάσει σε μήκος το μισό μέτρο. Το χρώμα του είναι ένα χαρακτηριστικό σομόν, ενώ φέρει κόκκινο λοφίο. Για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του κοκατού, παρέχουμε μείγματα σπόρων, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 

  1. Μακάο (Macaw)

Ανήκουν στα μεγαλύτερα είδη παπαγάλων. Το χαρακτηριστικό φτέρωμα που καλύπτει το πρόσωπο των παπαγάλων Μακάο έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικό, σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Έχουμε στο μυαλό μας ότι το κλουβί που φιλοξενεί παπαγάλους πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο του μήκους του πουλιού, συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Ακόμη, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους, χρειάζονται υψηλής διατροφικής αξίας ζωικά συμπληρώματα, όπως έντομα και αυγοτροφές.

  1. Parrotlet

Tα Parrotlet αποτελούν ιδανική επιλογή, για όσους αναζητούν ένα μικρόσωμο είδος παπαγάλου μοιάζουν περισσότερο με lovebirds, καθώς έχουν κοντή και φαρδιά ουρά. Τοποθετούμε το κλουβί τους σε ήσυχο μέρος του σπιτιού, όταν έρθει η ώρα για ανάπαυση. Εάν δεν έχουμε σκοτεινή περιοχή, καλύπτουμε με σκουρόχρωμη πετσέτα ή  προμηθευόμαστε ειδικό ύφασμα συσκότισης. 

  1. Κοκατίλ (Cockatiel) ή Νυμφικός ο Ολλανδικός

Ο παπαγάλος Κοκατίλ είναι ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα και ευδιάθετα είδη παπαγάλων. Προμηθευόμαστε παιχνίδια και ασχολούμαστε μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξοπλίζουμε το κλουβί του με φυσικά κλαδιά για να εκτονώνεται και να αποφύγουμε τη μελαγχολία. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούμε να το έχουμε και στον ώμο μας. Παρατηρούμε τη διάθεσή του. Αν το δούμε κακοδιάθετο για ημέρες είναι ένδειξη ασθένειας για ένα τόσο ενεργητικό είδος.

  1. Αλεξανδρινός παπαγάλος

Ο Αλεξανδρινός παπαγάλος αποτελεί ένα από τα πιο εύρωστα είδη παπαγάλων. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα μειγμάτων σπόρων και πέλλετ, κατάλληλα για τις διατροφικές απαιτήσεις του πτηνού. Μπορεί να τραφεί και με μαγειρεμένες ανθρώπινες τροφές. Αποφεύγουμε, όμως, τις επικίνδυνες τροφές για τους παπαγάλους (σάκχαρα, καρυκεύματα, λιπαρές τροφές).

  1. Κακαρίκι (Kakariki ή New-Zealand parakeets)

Οι Κακαρίκι είναι ευδιάθετοι παπαγάλοι και φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα το τσιμπολόγημα και το κρυφτό. Παρέχουμε πέτρα ασβεστίου για το ράμφος τους και απομακρύνουμε οτιδήποτε βλαπτικό μπορούν να ραμφίσουν – καλώδια, επικίνδυνα υλικά, φυτά, ακαθαρσίες. Για να καλύψουμε την ανάγκη που έχουν να πετούν, μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε από μικρά, ώστε να γνωρίζουν τους κανόνες του ελεύθερου πετάγματος μέσα στο σπίτι.

 

  1. Παπαγάλος Μόνκ ( ή Κουάκερ (Quaker)

Ο Μονκ είναι ευφυής παπαγάλος με μεγάλη ανοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα άλλα είδη παπαγάλων. Αν και λέγεται «μοναχός», είναι εξαιρετικά κοινωνικό πτηνό. Έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τα υπόλοιπα είδη, φθάνοντας τα 100 χρόνια. Ο Μονκ είναι ζωηρός παπαγάλος. Φροντίζουμε να μην είναι μόνος του για πολλές ώρες την ημέρα και παρέχουμε αντικείμενα για την απασχόληση του. Τέτοια είναι κούνιες και παιχνίδια από φυσικά υλικά.

   +1. Ωδικός παπαγάλος, ένα από τα πιο αγαπημένα είδη στην Ελλάδα!

Οι Red-rumped παπαγάλοι είναι γνωστοί στην Ελλάδα ως ωδικά παπαγαλάκια. Οι ωδικοί παπαγάλοι είναι πιο δραστήριοι στη δύση και στην αυγή του ηλίου. Φροντίζουμε να έχουμε καθαρό το υπόστρωμα του κλουβιού τους, για να τα προστατέψουμε από μύκητες και εντερικά παράσιτα.  Ταυτόχρονα, παρέχουμε ποιοτική τροφή. Μείγματα σπόρων ανακατεμένα με σιτέλαιο προστατεύουν το παπαγαλάκι μας από ασθένειες και του προσφέρουν βιταμίνες. Επιπλέον, σε κρίσιμες περιόδους μέσα στο έτος, όταν ρίχνουν τα φτερά τους ή κατά την αναπαραγωγή, ενισχύουμε με συμπληρώματα, που μας έχει προτείνει ο εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο οποίος παρακολουθεί το ζώο.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Είδη παπαγάλων & τα χαρακτηριστικά τους»; Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα άρθρα που σας αφορούν στο νέο Just4Pets Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο newsletter και κερδίστε

ΚΟΥΠΟΝΙ 10%

Θα λάβετε το κουπόνι στο email που δηλώσατε